Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ηγετική» εμφάνιση έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ζάππειο, προειδοποιώντας επί της ουσίας ότι επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, την ώρα που οι «παπανδρεϊκοί» έκαναν κόλαση την ατμόσφαιρα, γιουχαΐζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι «παπανδρεϊκοί» αποδοκίμαζαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκθεση, παρόντος του Γ. Παπανδρέου -που αντιθέτως-τον αποθέωναν.

Οι συγκεντρωμένοι «τρόλαραν» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς μόλις μπήκε στην αίθουσα φώναζαν ρυθμικά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού (Παπανδρέου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό, Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά) και τον διέκοπταν συνέχεια, ενώ κάποιος φώναξε δύο φορές «προδότη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ατμόσφαιρα θύμιζε σκηνικό διχασμού, ξυπνώντας μνήμες της εσωκομματικής διαμάχης του 2007. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φίλιππος Πετσάλνικος διέκοψε αποδοκιμασίες κατά του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου λέγοντας πως «δεν είναι πρέπον για πολιτικούς αντιπάλους», δεν έπραξε όμως το ίδιο για τις φωνές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ…

Μέσα σε γιουχαΐσματα ο Βενιζέλος επιχείρησε να απαντήσει με αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου: «Θα πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας κάποτε. Ποιoς έκανε το 2011 τη συγκυβέρνηση με τον ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη;», διερωτήθηκε ενώ τελείωσε την ομιλία του εν μέσω παρατεταμένων «ου».

Oι αποδοκιμασίες κατά του Βενιζέλου:


Παπανδρέου: Επιστρέφω…

O Γιώργος Παπανδρέου στο βήμα: ο κόσμος μας ζητεί μια νέα αρχή«Αναζητεί ο κόσμος μας μια νέα αρχή. Εκφράζει το αίτημα και την ελπίδα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Μια αναγέννηση του κινήματός μας. Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση, όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας: «Εξέφρασα και την αντίθεσή μου προ μηνών στις οβιδιακού τύπου μεταλλάξεις του κινήματος, που μόνο σύγχυση και καχυποψία προκαλούν στους πολίτες. Ούτε η παράταξη αλλάζει έτσι, ούτε βεβαίως η χώρα. Μόνο αποτέλεσμα, να θολώνει το πραγματικό διακύβευμα». Ενώ πρόσθεσε: «Ο δρόμος για την πραγμάτωση των αξιών είναι δύσκολος. Είναι ανηφορικός. Θα γίνουν και λάθη. Έχει ήττες, έχει πισώπλατα μαχαιρώματα, έχει και προδοσίες.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα επανάκαμψής του: «Είναι φανερό ότι, ο δρόμος τωνΤετ-α-τετ Παπανδρέου-Βενιζέλου αξιών, ο δρόμος των αρχών, μας καλεί και πάλι» για να διευκρινίσει: «Είναι τώρα η ώρα, ώστε οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την Ελλάδα των αξιών. Η συνάντηση όλων αυτών των δυνάμεων και η ενότητά τους στη βάση των κοινών αρχών και των αξιών μας, είναι ο μοναδικός αξιόπιστος δρόμος για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια δύναμη πραγματικής προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο.

Θερμός χαιρετισμός Παπανδρέου-ΠαπακωνσταντίνουΜια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα συσπειρώνει γύρω της, με πολιτικούς και όχι άλλους όρους, όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις. Αυτή η προσπάθεια, είναι που έχει αξία και σημασία. Για αυτήν, αξίζει κάθε πρωτοβουλία. Και αυτό θα πράξω. Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας». Ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την κυβερνητική του θητεία, παραδέχθηκε τα λάθη που έγιναν, ενώ δεν φείσθηκε κριτικής κατά της τακτικής του ΠΑΣΟΚ: «Πολύ περισσότερο, που η κυβερνητική συνεργασία, στερείται ενός πραγματικά προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου – το οποίο και έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα. Ακόμα χειρότερα: Στα μάτια των πολιτών, οι μεταρρυθμίσεις κατέστησαν ισοδύναμες των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, καταστροφικές (…) Αντίθετα, οι διευθετήσεις συμφερόντων δίνουν και παίρνουν».

Προειδοποίησε δε πως η εν λόγω έκθεση θέλει «να αποτελέσει έναυσμα για να συζητήσουμε με τουςΣυνθήματα κατά Βενιζέλου-αποθέωση για ΓΑΠ πολίτες και σε άλλες πόλεις της χώρας, όσα αφορούν το μέλλον».

Κατέληξε λέγοντας πως «αν κάτι μας καθιστά διαφορετικούς από τη συντήρηση, είναι ότι, ποτέ δεν θα σηκώσουμε σημαία ευκαιρίας. Ούτε ευτελίσαμε, ούτε προσβάλαμε το εθνικό σύμβολο, σηκώνοντας τη γαλανόλευκη ως σημαία ευκαιρίας για μικροκομματικές επιδιώξεις. Γι’ αυτό, η διαφορά μας από τη συντήρηση, δεν είναι ο βαθμός μιας δήθεν φιλολαϊκής ατζέντας, που πρακτικά διευθετεί μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, αλλά η πραγματική σύγκρουση για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, των αρχών και των αξιών της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού».

Παρακολουθήστε όλα όσα κατέγραψε ο φακός του zougla.gr κατά τις αφίξεις των βουλευτών και στελεχών του κόμματος:

Στην εκδήλωση έφθασαν λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. οι: Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Παντελής Καψής, Θανάσης Τσούρας, Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Πανάρετος, Χρήστος Αηδόνης, Γιάνης Καψής, Γρηγόρης Νιώτης, Κώστας Γείτονας, Νίκος Σηφουνάκης, Ντίνος Ρόβλιας, Άννα Νταλάρα, Φώφη Γεννηματά, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Α. Βγόντζας, Π. Μπεγλίτης, Νίκος Αθανασάκης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Δημήτρης Δρούτσας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Γκεγκέρογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος,Γ Καμίνης. κ.α.

Το «παρών» έδωσαν ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Νίκος Τσουκάλης από τη ΔΗΜΑΡ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε παρουσία πλήθους κόσμου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι δέχτηκαν χειροκροτήματα.

Η άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ

Mε τη σύζυγό του Άντα Παπανδρέου

Με τον αδερφό του Νίκο Παπανδρέου

O Bενιζέλος σε μία στιγμή αμηχανίας

Πλήθος κόσμου στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης