Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί ένα μομέντουμ σε ευρύ φάσμα. Απέναντι σε αυτό το θετικό σκηνικό, η προοπτική μιας παρόμοιας ευρείας σύγκρουσης αναφορικά με τα ζητήματα του εμπορίου δημιουργεί μια αταίριαστη εικόνα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από πλευράς ΔΝΤ κατά την παρουσίαση της έκθεσής του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές – World Economic Outlook (WEO).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώθηκε, πριν από τις τρεις μήνες επικαιροποιήθηκε η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,9% της παγκόσμιας οικονομίας και τα δύο χρόνια. Αυτή η πρόβλεψη, τονίστηκε, προκύπτει από τη συνεχιζόμενη ισχυρή επίδοση στην Ευρωζώνη, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς παντού την περασμένη χρονιά σημειώθηκε ανάπτυξη που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Παράλληλα το ΔΝΤ προβλέπει βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις για αρκετές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης κάποιας ανάκαμψης σε χώρες-εξαγωγούς εμπορευμάτων. Όπως αναφέρθηκε, αυτό που συνεχίζει να δίνει ώθηση στην ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι η επιτάχυνση στις επενδύσεις και ιδιαίτερα στο εμπόριο.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται πως αν και οι πιθανότητες ανόδου και οι πιθανότητες πτώσης βραχυπρόθεσμα είναι ευρέως ισορροπημένες, οι πιθανότητες πέρα από τα επόμενα αρκετά τρίμηνα τείνουν να είναι αρνητικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανησυχίες αυτές περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο ισχυρής σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, υποχώρησης της υποστήριξης στην παγκόσμια οικονομική ενοποίηση, αυξανόμενων εντάσεων και τους κινδύνους για μια μετατόπιση σε προστατευτικές πολιτικές, καθώς και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Με τις εύκολες χρηματοπιστωτικές συνθήκες να παραμένουν και με τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό που έχει απαιτήσει μια παρατεταμένη διευκολυντική πολιτική, μια ενδεχόμενη περαιτέρω συσσώρευση χρηματοπιστωτικών τρωτών σημείων, θα μπορούσε να αφήσει χώρο για γρήγορη σύσφιγξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μειώνοντας την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη.

Η στήριξη στην ανάπτυξη που προέρχεται από φιλο-κυκλικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις ΗΠΑ, τελικά θα πρέπει να αντιστραφούν.

Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν μια μετατόπιση προς εσωστρεφείς πολιτικές, που πλήττουν το διεθνές εμπόριο, καθώς και μια επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες ανοίγουν ένα παράθυρο για εφαρμογή πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που προστατεύουν την ανοδική πορεία και αυξάνουν την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη προς όφελος όλων -ενισχύοντας τη δυνατότητα για υψηλότερη ανάπτυξη, δημιουργώντας “μαξιλάρια” που θα βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά στην επόμενη κρίση, βελτιώνοντας τη χρηματοπιστωτική αντοχή για συγκράτηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύθηκε το 2017 στο 3,8%, με μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο.

Έλαβε ώθηση από την ανάκαμψη στις επενδύσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες, τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη στις αναδυόμενες χώρες της Ασίας, μια αξιοσημείωτη ανοδική πορεία στις αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης και ενδείξεις ανάκαμψης σε αρκετές χώρες-εξαγωγείς εμπορευμάτων.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 3,9% φέτος και το 2019, στηριζόμενη σε ένα ισχυρό μομέντουμ, στο ευνοϊκό κλίμα στην αγορά, διευκολυντικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και στις συνέπειες στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ.

Η μερική ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων θα πρέπει να επιτρέψει οι συνθήκες στις χώρες που εξάγουν εμπορεύματα να βελτιωθούν σταδιακά.

Μεσοπρόθεσμα, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει περίπου στο 3,7%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης