Πατήστε εδώ για να δείτε live την επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Στις 10.40 το πρωί της Πέμπτης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το αεροσκάφος της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και μία αυτοκινητοπομπή μετέφερε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μετά από 65 χρόνια επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα Πρόεδρος της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ταγίπ Εντρογάν έθεσε ήδη διά της δημοσιογραφικής οδού το ζήτημα που εδώ και δύο χρόνια θέτει μετ’ επιτάσεως και που αφορά την επικαιροποίηση της Συνθήκης της ΛωζάνηςΤα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και το κέντρο της πόλης θα είναι απροσπέλαστο καθ’ όλο το 24ωρο αρχής γενομένης από τις 6.00 το πρωί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατευθύνθηκε προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι μπροστά στους Εύζωνες και στη συνέχεια μετέβη για την επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί θα έχει και συνομιλία με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο για μία περίπου ώρα.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και των δύο στα ΜΜΕ. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης ο Ταγίπ Ερντογάν θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια οδικώς στην Κομοτηνή με πρώτο σταθμό το τέμενος «Κιρ Μαχαλά» όπου και θα προσευχηθεί αφού η Παρασκευή είναι η μέρα προσευχής για το Ισλάμ. Κατόπιν και σύμφωνα με πληροφορίες από τη μουσουλμανική κοινότητα θα μεταβεί στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή όπου θα έχει επαφές με προύχοντες της μουσουλμανικής κοινότητας και αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα σε ξενοδοχείο της πόλης. Γύρω στις 4.00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Της επίσκεψης προηγήθηκαν δύο σημαντικές συνεντεύξεις. Η πρώτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρακτορείο Anadolu, και η δεύτερη στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ του Ταγίπ Ερντογάν. Ακούγοντας τις δύο συνεντεύξεις ο καθείς αντιλαμβάνεται τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συμφωνία αλλά και της πάγιας διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ταγίπ Εντρογάν έθεσε ήδη διά της δημοσιογραφικής οδού το ζήτημα που εδώ και δύο χρόνια θέτει μετ’ επιτάσεως και που αφορά την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο των χωρών με τις οποίες η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη ιδιαίτερα το Ιράκ και τη Συρία. Έθεσε και το ζήτημα των υφιστάμενων διαφορών ως προς τα ζητήματα που η τουρκική πλευρά επιθυμεί να συζητήσει και που έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα στο ανατολικό Αιγαίο και τα νησιά του που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο κλπ.

Η ελληνική πλευρά διά του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε πάλι διά της δημοσιογραφικής οδού πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών στη Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι φανερό πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει ένα από τα σημεία διαφωνίας το οποίο και θα παραμείνει.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα η Αθήνα προσβλέπει σε μια σειρά διευθετήσεων σχετικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, θέματα ναυσιπλοΐας και μεταφορών, θέματα τουρισμού και θέματα εφαρμογής πρωθύστερων συμφωνιών όπως η γραμμή θαλάσσιας συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης-Σμύρνης μέσω ανατολικού Αιγαίου και η σιδηροδρομική γραμμή ταχείας διέλευσης Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης.

Προφανώς θα συζητηθεί και το «αγκάθι» της παραμονής 8 Τούρκων πραξικοπηματιών στην Ελλάδα που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο με τον Τσίπρα να τονίζει πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητά μετ’ επιτάσεως την έκδοσή τους την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αρνηθεί.

Η βασική κουβέντα θα εξελιχθεί γύρω από την γεωπολιτική κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή, την βαλκανική και τις σχέσεις Τουρκίας γενικότερα με τη Δύση και την ΕΕ. Αλλά το μείζον ζήτημα που θα τεθεί αφορά το προσφυγικό και την ροή προσφύγων και μεταναστών από τα ανατολικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Όσον αφορά στη Θράκη, η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας εκεί, έχει τεθεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προς αποφυγή οξύνσεων και παρεξηγήσεων με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυστηρή τήρηση των κανονισμών και των κωδίκων καλής συμπεριφοράς.

Η επίσκεψη θα είναι σχετικά σύντομη, με πλήρη πρόβλεψη των κινήσεων του Πρόεδρου της Τουρκίας. Βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν απρόοπτα και εκπλήξεις και αυτό από την ελληνική πλευρά είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και φειδωλοί σε σχόλια και ερμηνείες. Παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο των όποιων δηλώσεων Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα και ιδιαίτερα στη Θράκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από δεκάδες επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις και συνομιλίες με Έλληνες ομολόγους τους για διάφορα πρότζεκτ.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέχει τη θέση του 9ου επενδυτή στην τουρκική οικονομία ενώ οι Τούρκοι πολίτες έρχονται αμέσως μετά του Ρώσους και του Κινέζους στην αγορά γης, ακινήτων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης πως τα τελευταία χρόνια η αύξηση Τούρκων τουριστών στο ανατολικό Αιγαίο και τη Β. Ελλάδα ακολουθεί εκρηκτικό ρυθμό.

Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα:

11.54: Έναρξη της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του φιλοξενουμένου του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

11.50: Εικόνα από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου

11.43: Άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο – Επίσημη υποδοχή

11.41: Aποχώρηση από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ο Ερντογάν κατευθύνεται προς το Προεδρικό Μέγαρο

11.39: Επίσημοι χαιρετισμοί

11.37:  Ανάκρουση εθνικών ύμνων

11.35: Ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

11.33: Ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα κατευθύνεται προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

11.31: Ελικόπτερο της αστυνομίας και ελεύθεροι σκοπευτές «επιστρατεύθηκαν» για την ασφάλεια του Τούρκου Προέδρου

11.30: Άφιξη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 

11.26: Στη Μεσογείων η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τον Ερντογάν

11.22: Άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα υποδεχτεί τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θα καταθέσει στεφάνι.

11.18: Στις 11:45 υπολογίζεται χρονικά η επίσημη τελετή υποδοχής

11.11: Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ. Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 13:30 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας

10.59: Αναχώρησε η αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα

10.55: Έκλεισε για την κυκλοφορία η λεωφόρος Αμαλίας

10.55: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποδέχεται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

10.40: Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης