Μόλις 10 ονόματα εμπεριείχε η λίστα που παρέλαβε ο Γιάννης Καπελέρης από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Αυτό υποστήριξε στην κατάθεσή του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Ο κ. Καπελέρης τόνισε, πάντως, πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών «δεν είχε πρόθεση να “μπλοκάρει” με τις ενέργειες του τον έλεγχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εικόνα που είχα εγώ είναι πως (ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου) ήθελε να γίνει έλεγχος. Με αγωνία στήριζε την υπηρεσία. Εγώ είχα άριστη συνεργασία μαζί του. Όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά. Όλοι θέλαμε να γίνονται έλεγχοι. Δεν υπήρχε θέμα» ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον των δικαστών, περιέγραψε το πώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον κάλεσε ιδιαιτέρως στο γραφείο του και του έδωσε ένα χαρτί Α4 πάνω στο οποίο υπήρχαν γραμμένα ονόματα και διευθύνσεις φυσικών προσώπων για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

«Είχε καταγράψει σκέτα ονόματα και διευθύνσεις στο χαρτί και μου ζήτησε να κάνω μια έρευνα. Δηλαδή, τι πρόσωπα είναι αυτά, τι δηλώνουν και αν προκύπτει λόγος για να ερευνηθούν. Να διαπιστώσω το φορολογικό προφίλ τους» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ εξήγησε πως για να κάνει φορολογικό έλεγχο, θα έπρεπε να πάρει επίσημα εντολή, περιγράφοντας, μάλιστα, ότι τα σχετικά έγγραφα θα έπρεπε πρώτα να πρωτοκολληθούν.

O Kαπελέρης λίγο πριν καταθέσει...

Ο Γιάννης Καπελέρης δεν δίστασε να αποκαλύψει πως κατά τη διάρκεια της ποινικής του εμπλοκής στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, έπαθε κατάθλιψη.

«Παραιτήθηκα από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ είχα δύο διώξεις σε βάρος μου και έπρεπε να στηρίξω την οικογένεια μου. Πέρασα από στάδιο κατάθλιψης. Τελικά απαλλάχτηκα, αλλά ποτέ δεν είχα το κουράγιο να ενημερώνομαι για όσα γίνονται» συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση του προέδρου «δεν σας δόθηκε ποτέ εντολή για έλεγχο λέτε και αυτή η εντολή για φορολογικό έλεγχο έπρεπε να ήταν με έγγραφο;» απάντησε ότι «έπρεπε να γίνει επίσημη διαδικασία, ώστε να ζητήσουμε άνοιγμα λογαριασμών κ.λπ.».

Στιχομυθία στο δικαστήριο
Πρόεδρος: «Πόσο χρόνο σας πήρε ο έλεγχος φορολογικού προφίλ;»

Γ. Καπελέρης: «Δύο ώρες. Το έκανε η γραμματέας μου. Σε περίπου μια εβδομάδα επέστρεψα τον φάκελο με τα στοιχεία στον υπουργό. Εγώ δεν είχα λάβει ποτέ γνώση της λίστας παρά μόνο αυτών των ονομάτων».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καπελέρης αναφέρθηκε σε σύσκεψη με αντικείμενο την αξιοποίηση της λίστας, υπογραμμίζοντας πως «(ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου) μάς ενημέρωσε για τη λίστα που ήρθε στα χέρια του, χωρις όμως λεπτομέρειες για το πως την πήρε. Το θέμα ήταν ποιος θα κάνει τον έλεγχο, καθώς όλοι συμφωνήσαμε, μαζί και ο υπουργός, οτι πρέπει να γίνει έλεγχος».

Έναν μήνα μετά, ο κ. Καπελέρης αποχώρησε από την υπηρεσία και εγινε ειδικός γραμματέας φορολογικων ελέγχων στο υπουργείο. «Δεν με ρωτησε ποτε ξανα ο κ. Παπακωνσταντινου για το θέμα. Θεώρησα οτι τα στοιχεια είχαν διαβιβαστεί στον διαδοχό μου τον κ. Διώτη και πιθανότατα διενεργούνταν ελεγχοι…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης