Του Μιχάλη Παπανίδη 

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε από το μεσημέρι της Παρασκευής να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών, από τη στιγμή που το ΔΝΤ κατάφερε να επιβάλλει, ως κεντρικό ζήτημα, την εκκρεμότητα με τα «κόκκινα δάνεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη στιγμή που φάνηκε αδιέξοδο, παρά την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει την τεχνική συμφωνία το αργότερο μέχρι την Κυριακή, κλήθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να «ξεδιπλώσει» το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων.

Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε βασικές πτυχές του σχεδίου, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει με τεχνοκρατικό τρόπο ότι η λύση έχει επιλεγεί και πως πολύ σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται με επιθυμητά αποτελέσματαΖητούμενο είναι η απελευθέρωση «του επιχειρείν», η επιτάχυνση της οικονομίας και η βελτίωση της «εικόνας» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε βασικές πτυχές του σχεδίου, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει με τεχνοκρατικό τρόπο ότι η λύση έχει επιλεγεί και πως πολύ σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται με επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα τεχνικά κλιμάκια απασχόλησε ακόμη η συζήτηση για τα δημοσιονομικά, οπού οι δύο πλευρές αναλύουν το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2016. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί τι μερίδιο του πλεονάσματος είναι μόνιμο και συνεπώς μπορεί να επαναληφθεί τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτακτο EuroWorking Group

Σε άλλο επίπεδο από εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, σχεδιάζεται η σύγκληση έκτακτης τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group έως τις 11 Μαΐου.

​Η ελληνική πλευρά πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσει άμεσα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να καταφέρει να περάσει τους εφαρμοστικούς νόμους από τη Βουλή, χωρίς πολιτικούς κλυδωνισμούς

Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν το… Washington Group, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου των G7 στο Μπάρι. Το WG το περιμένει διακαώς και η ελληνική πλευρά. Στη σύνοδο του G7 θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 7 μεγάλων κρατών, ο κ. Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και οι πολιτικοί επικεφαλής των 4 θεσμών.
Στη συνέχεια, το θέμα της Ελλάδας θα «μεταφερθεί» σε νέο (τακτικό) EWG, το οποίο θα προετοιμάζει τη σύνοδο του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Εκεί, επιδιώκεται να προωθηθεί η σύσταση της Επιτροπής για το κατά πόσο θα έχουν εκπληρωθεί έως τότε οι όροι και τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.

Αγώνας δρόμου

Η ελληνική πλευρά πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσει άμεσα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να καταφέρει να περάσει τους εφαρμοστικούς νόμους από τη Βουλή, χωρίς πολιτικούς κλυδωνισμούς.

Της απομένουν το πολύ 10 ημέρες για να καταφέρει να οριστικοποιήσει τα τέσσερα μνημόνια, να έχει συντάξει τους απαιτούμενους νόμους με τις υπουργικές αποφάσεις που θα τους συνοδεύουν και να τα έχει καταθέσει στη Βουλή, εξασφαλίζοντας και την ψήφισή τους.

Με λίγα λόγια εάν οι διαβουλεύσεις διαρκέσουν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εκείνη που πιέζεται χρονικά είναι κυρίως η ελληνική πλευρά. Μην ξεχνάμε ότι μετά τις 13 Μαΐου ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Κίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης