Την ιδέα της χορήγησης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε χώρες της Ευρωζώνης, για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, παρουσίασε στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε, τα δάνεια αυτά θα αφορούν σε μικρότερα ποσά και μικρότερη περίοδο αποπληρωμής, αλλά παράλληλα θα προβλέπουν λιγότερο αυστηρούς όρους σε σχέση με τα κανονικά προγράμματα διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ομιλία του στο Brookings Institution της Ουάσινγκτον με θέμα: «Τι θα ακολουθήσει στην Ευρωζώνη», ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η ιδέα πίσω από μία τέτοια δυνατότητα είναι ότι «θα ήταν πιθανόν πιο υγιές για την Ευρωζώνη συνολικά να σταθεροποιεί έγκαιρα μεμονωμένες χώρες της, με τη βοήθεια μικρότερων και πιο βραχυπρόθεσμων δανείων έκτακτης ανάγκης, παρά να περιμένουμε μέχρι να ξεσπάσει μία μεγάλη κρίση και να χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι η χορήγηση τέτοιων δανείων θα αποτελούσε μία δυνατότητα στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μέσου για μακροοικονομική σταθεροποίηση σε περίπτωση ασύμμετρων σοκ που δεν επηρεάζουν όλη την Ευρωζώνη αλλά μόνο μία ή δύο χώρες.

Υπάρχουν αυτήν την περίοδο αρκετές προτάσεις για την πιθανή μορφή ενός τέτοιου μέσου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ένα Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες (rainy day fund), είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλές από τις προτάσεις αυτές προσφέρουν καλά χαρακτηριστικά για τη σταθεροποίηση. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα μοντέλα συνεπάγονται κάποιες μόνιμες μεταβιβάσεις, οι οποίες είναι πολιτικά μη αποδεκτές και δεν είναι πραγματικά αναγκαίες από οικονομική άποψη, με δεδομένη τη μεγάλη ετήσια ροή μεταβιβάσεων στην Ε.Ε.» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις αλλαγές που θα ενισχύσουν την Ευρωζώνη. «Η καλή οικονομικά περίοδος που έχουμε στην Ευρώπη σήμερα κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη μίας συναίνεσης» είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος και μπορεί να επικρατήσει ο εφησυχασμός.

«Οι καλές οικονομικά εποχές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Οι δείκτες επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η κορυφή, όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πιθανότατα πίσω μας, όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι βλέπει αρκετούς καθοδικούς κινδύνους που μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση στο εγγύς μέλλον.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη στροφή στον προστατευτισμό, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και την ωρίμανση του αναπτυξιακού κύκλου σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένης της Ευρωζώνης.

«Η οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται για πολύ καιρό με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τον δυνητικό της ρυθμό, ιδιαίτερα όταν το παραγωγικό κενό θα κλείσει εφέτος» τόνισε.

Δεν παρέλειψε ακόμη να κάνει αναφορά στην απογοήτευση των ψηφοφόρων που οδηγεί, όπως είπε, σε αύξηση του λαϊκισμού καθώς και στην πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Δεν είναι περίεργο ότι οι αλλαγές στην πολιτική είναι ευκολότερες και μπορεί να γίνουν ταχύτερα σε μία κρίση. Ελπίζω, όμως, ότι θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι η πρόοδος στην Ευρώπη είναι επίσης δυνατή και όταν δεν υπάρχει κάποια υπαρξιακή απειλή, όπως αυτή μίας οικονομικής κρίσης, ‘όταν ο ήλιος θα λάμπει’» σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε, η Ε.Ε. είναι απίθανο να γίνει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος «πως δεν χρειαζόμαστε μία πλήρη πολιτική ένωση ούτε μία πλήρη δημοσιονομική ένωση για να κάνουμε τη νομισματική ένωση να λειτουργεί ομαλά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης