Η Ευρώπη δεν έχει κερδίσει ακόμη τη «μάχη του πληθωρισμού», επισημαίνει ο Μ. Ντράγκι απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις των Γερμανών για αλλαγή νομισματικής πολιτικής και εγκατάλειψη των πρακτικών χαλάρωσης του ευρώ.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι ακόμη αυτοτροφοδοτούμενος» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας ότι το φάσμα της ύφεσης συνεχίζει να πλανάται πάνω από την οικονομία της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε, ωστόσο, με νόημα ότι «η ΕΚΤ πρέπει να είναι συνετή στις αποφάσεις της σχετικά με τη νομισματική πολιτική».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ λέγοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα «σημαντική» νομισματική στήριξη, καθώς η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και ο πληθωρισμός ενισχύεται.

«Όλα τα σημάδια πλέον δείχνουν ενδυνάμωση και διεύρυνση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί με πληθωριστικές δυνάμεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι. «Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ακόμα ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής χαλάρωσης για να μπορέσει η δυναμική του πληθωρισμού να γίνει βιώσιμη και αυτοσυντηρούμενη» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η τρέχουσα διευκολυντική νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, καθώς η δυναμική του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι «πιο συγκρατημένη από όσο θα περίμενε κάποιος».

«Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η πολιτική μας λειτουργεί και οι επιπτώσεις της στον πληθωρισμό θα υλοποιηθούν σταδιακά, αλλά για τον λόγο αυτόν η πολιτική μας πρέπει να είναι επίμονη και πρέπει να είμαστε συνετοί στο πώς προσαρμόζουμε τις παραμέτρους της στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

Αρνητική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι ευρωαγορές μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία υπεραμύνθηκε της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι ακόμα πρόωρο να μιλάμε για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύκλο ύφεσης.

Ο EuroStoxx600 άνοιξε με απώλειες 0,17%, ενώ και οι μεγαλύτεροι δείκτες σημειώνουν πτώση.

Άμεση ανοδική αντίδραση του ευρώ

Σε υψηλά δύο εβδομάδων εκτινάχθηκε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, φθάνοντας τα 1,245.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης