Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) με τους δανειστές, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση χρημάτων προς τη χώρα.

Δραστική μείωση του αφορολόγητου, «ψαλίδι» στις συντάξεις (μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς), αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας με τα… αγκάθια της διαπραγμάτευσης​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σειρά κομβικών θεμάτων, τα οποία παραμένουν ανοικτά. Τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα, με τους δανειστές να επαναλαμβάνουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν βάσει της κοινής αντίληψης που είχε διαμορφωθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όταν και είχαν δοθεί οι ζητούμενες υποσχέσεις από την κυβέρνηση που οδήγησαν στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Με την εκροή καταθέσεων να συνεχίζεται και την ανάγκη για ρευστό προκειμένου να πληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του καλοκαιριού να γίνεται όλο και πιο επιτακτική, ο συμβιβασμός θα είναι επώδυνος, με τους πολίτες να καλούνται για πολλοστή φορά να πληρώσουν το τίμημα. Δραστική μείωση του αφορολόγητου, «ψαλίδι» στις συντάξεις (μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς), αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας με τα… αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Για τις επόμενες, τουλάχιστον, δύο ημέρες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα συνεχίσει πυρετώδεις επαφές στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μέσα σε ένα κλίμα διόλου θετικό για την Ελλάδα. Ήδη, ο επικεφαλής του Eurogroup φρόντισε με τις νέες του δηλώσεις να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα, επισημαίνοντας ότι ο Νότος πληρώνει τις αμαρτίες του παρελθόντος (ποτά και γυναίκες), με τον Βορρά να στέκεται στο πλευρό του, να δείχνει αλληλεγγύη, προσφέροντάς του ένα σωσίβιο (μέσω -φυσικά- μνημονίων που συνοδεύονται από σκληρά μέτρα λιτότητας).

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία και παραμένει μετέωρη. Επιπλέον, διεμήνυσε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εναπόκειται στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Με αυτήν του τη δήλωση έθεσε ουσιαστικά την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καλώντας τη να μη χάσει άλλο χρόνο και να εναρμονιστεί με τα «θέλω» των δανειστών.

Μακρύς ο δρόμος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που επιτευχθεί πρόοδος, θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα παραμονής των τριών υπουργών στις Βρυξέλλες ακόμη μία συνάντηση με τους προϊσταμένους των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, όπως συνέβη και το βράδυ της Δευτέρας.

Τελική λύση δεν μπορεί να υπάρξει πριν από τη διεξαγωγή της εαρινή συνόδου του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον​Αυτή η εξέλιξη θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επίτευξης τεχνικής συμφωνίας, με τους θεσμούς να ανάβουν στη συνέχεια το πράσινο φως για να μπει στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία θα κλείσει αυτόματα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Περιμένοντας το ΔΝΤ

Οι περισσότερες πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι τελική λύση δεν μπορεί να υπάρξει πριν από τη διεξαγωγή της εαρινή συνόδου του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, όταν και θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αμέσως μετά, και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους. Παρά την αντίθεση γνώμη των Βρυξελλών, το Ταμείο επιμένει στη λήψη δραστικών μέτρων για τη βιωσιμότητα των ελληνικών δανείων, προκειμένου να συμμετάσχει στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στήριξης.

Η συμφωνία στον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει και το ΔΝΤ θα έχει λάβει εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο παράγοντας Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ταμείο ζητεί γενναία ρύθμιση («κούρεμα»). Το γεγονός αυτό κάνει αρκετά κυβερνητικά στελέχη να κρατούν μικρό «καλάθι», επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες.

Η δέσμευση της αντιπολίτευσης

Την ώρα, βέβαια, που θα εκτυλίσσεται αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, και η κυβέρνηση θα κινείται στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» όσον αφορά στα μέτρα που θα συνοδεύουν την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, θα φανεί αν τελικά η αντιπολίτευση κληθεί να ανοίξει τα χαρτιά της και αν θα δεσμευτεί στο πακέτο μέτρων που πρέπει να εφαρμοστεί μετά το 2019.

Την πρώτη νύξη έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, με το Ταμείο, πάντως, να σπεύδει να διαψεύσει και τον Σόιμπλε να επικροτεί, επισημαίνοντας πως «ό,τι αποφασιστεί θα ισχύει και μετά τις ελληνικές εκλογές».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης