Του Κώστα Μπετινάκη

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάου, δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας, «αν αυτό κρίνεται αναγκαίο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν κρίνεται πως λόγοι ασφάλειας και αντικατασκοπίας το απαιτούν θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις», είπε ο Νετανιάου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα και πρόσθεσε πως γι΄ αυτό έχει ενημερώσει και τον πρόεδρο Πούτιν.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέψευσε πως η Ρωσία έχει ζητήσει να σταματήσει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις του σε συριακό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ- Άσαντ ενημέρωσε αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών που τον επισκέφτηκε στη Δαμασκό, πως «βασίζεται στη Ρωσία για να εμποδίσει νέες ισραηλινές επιδρομές εναντίον συριακού εδάφους και να αποφύγει το ενδεχόμενο η Δαμασκό να εμπλακεί σε ολοκληρωτική εμπλοκή με το Τελ Αβίβ».

Όπως έχει ανακοινωθεί στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει στον Ισραηλινό πρέσβη Gary Koren και ζήτησε εξηγήσει για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε κοντά στην Παλμύρα το πρωί της Παρασκευής.

Επίσης, τον ιανουάριο η Δαμασκός είχε κατηγορήσει το Τελ Αβίβ για τον βομβαρδισμό στην στρατιωτική αεροπορική βάση Mezzeh στα δυτικά της συριακής πρωτεύουσας.

Το Ισραήλ, επανειλημμένα είχε παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες το 2011.

Πιο σημαντικό ήταν το πλήγμα που είχε γίνει από την ισραηλινή αεροπορία, όταν κατέστρεψε το 2007τον πυρηνικό σταθμό της Συρίας, στο Deir ez-Zor

Πιο επιθετικό το Ισραήλ απέναντι στον Άσαντ

Ισραηλινοί στρατιώτες στο αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» στα υψίπεδα του Γκολάν.

Σε μια χωρίς προηγούμενο κίνηση, το Ισραήλ έθεσε σε λειτουργία το αντιπυραυλικό σύστημα «Arrow» στις 17 Μαρτίου επειδή υπήρξε φόβος πυραυλικής επίθεσης από τη Συρία. Ήταν όμως λάθος συναγερμός.

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Συρίας, την περασμένη Παρασκευή.

Όπως σημειώνεται από τους αναλυτές, αυτή είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται ανάλογα αμυντικά μέτρα από το Ισραήλ και οφείλεται στο ότι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, παραδέχθηκε ότι συριακοί πύραυλοι εξαπολύθηκαν εναντίον των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν στην επιδρομή.

Για πρώτη φορά γίνεται γνωστό, πως 48 ώρες αργότερα, μια δεύτερη αεροπορική επιδρομή έγινε με στόχο όχημα που ταξίδευε στον δρόμο ανάμεσα στην Κουνέιτρα και τη Khan Arnabeh στην συριακή πλευρά των υψιπέδων του Γκολάν.

Το όχημα καταστράφηκε και ο οδηγός του σκοτώθηκε. Ο οδηγός ανήκε στην επίλεκτη φρουρά του Σύρου προέδρου. Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν πως το όχημα μετέφερε πολεμοφόδια προς τους Χεσμπολά του Λιβάνου.

Αναλυτές σε διεθνή Μέσα, υποστηρίζουν πως οι δύο αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Συρίας, σημαίνουν ότι κάποιος στην Ιερουσαλήμ «προσπαθεί να αλλάξει την εύθραυστη αντιμετώπιση στην συρο-ισραηλινή αντιπαράθεση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Πολλοί είναι πλέον σίγουροι πως επιδιώκεται από Ισραηλινούς αξιωματούχους να γίνει εμπλοκή ακόμη και μάχες με τις συριακές δυνάμεις.

Ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος του Ισραήλ, δήλωσε στο Al-Monitor, ότι δεν πρόκειται για κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά δοκιμασία στην ρωσική πολιτική συνεργασίας με τους Ιρανούς και τους Χεσμπολά στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης