Πογκρόμ συλλήψεων έχει ξεκινήσει από το πρωί στην Τουρκία. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής στη σύλληψη 1.009 οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν σε συνολικά 81 νομούς στη χώρα.

Σύμφωνα με την τουρκική «Hürriyet», ο κατάλογος που έχει συνταχθεί με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη είναι μακρύς και συγκεκριμένα αριθμεί συνολικά 7.000 πρόσωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντονισμένες επιχειρήσεις διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα υπό την επίβλεψη του Τμήματος Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, στο πλαίσιο ερευνών που έχει διατάξει η εισαγγελία στην Άγκυρα.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 8.500 αστυνομικοί. Ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Noble εξήγησε πως οι συλλήψεις έχουν γίνει στο πλαίσιο «διμερών ερευνών των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης».


Πολιτική απάντηση Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε προς την Ε.Ε. ότι – ούτε λίγο ούτε πολύ – δεν προτίθεται να λάβει υπ’ όψιν τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης.

Μιλώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου κέρδισε το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, τόνισε πως η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει τη χώρα του υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «εντελώς πολιτική», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.

Σε δηλώσεις του στο Reuters είπε ότι «η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εφόσον η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από κάποιες χώρες- μέλη της Ε.Ε. συνεχιστούν».

«Αν δεν ενεργούν ειλικρινά, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φύγουμε. Γιατί να περιμένουμε κι άλλο; Μιλάμε εδώ και περίπου 54 χρόνια» επεσήμανε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη Συμφωνία της Άγκυρας του 1963, με την οποία αναγνωρίστηκε ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Αν είναι απαραίτητο, σημείωσε, η Τουρκία μπορεί να κάνει ένα δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Brexit προσέφερε «ηρεμία» στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πλέον «κατευθύνεται προς ένα νέο μέλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης