Αποστολή στα Σκόπια: Σωτήρης Σκουλούδης – Νίκος Χριστοφάκης
Στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί στην πρόωρη κάλπη, εάν το αποτέλεσμα του «ναι» δεν επικυρωθεί από τη Βουλή.

Στο δημοψήφισμα ψήφισαν περισσότερα από 650.000 άτομα και άνω του 90 % ψήφισε «ναι», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή και πως η απόφαση που έλαβε σήμερα δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να ληφθεί.

Στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί στην πρόωρη κάλπη εάν το αποτέλεσμα του «ναι» δεν επικυρωθεί από τη ΒουλήΤώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας» τόνισε ο Ζάεφ.

Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται, η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών, στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ζάεφ.

Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στη Βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για τη συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Δεσμεύσεις για τη συμφωνία

Ο Ζάεφ δεσμεύθηκε ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ξεπέρασε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο.

Ο Όλιβερ Ντέρκοσκι, πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της ΠΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής «είναι καθαρό ότι δεν ελήφθη απόφαση».

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό, αφού οι πολέμιοι της συμφωνίας προτίμησαν να καλέσουν σε αποχή, ώστε να μη θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, αντί να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν όχι.

Ερωτηθείς εάν θα αποχωρήσει, ο Ζάεφ αντέτεινε «δεν σκοπεύω να παραιτηθώ (…), το καθήκον μου είναι να παραμείνω».

Για τον Ζάεφ, οι πολίτες που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα έκαναν «μια σοβαρή συνεισφορά», έβαλαν «έναν λίθο στα θεμέλια του μέλλοντος» της χώρας.

Παρότι το δημοψήφισμα δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, τα μέλη του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ δεσμεύονταν ότι θα έθεταν σε εφαρμογή το αποτέλεσμά του. Το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν ήταν αρκετή ώστε η ψηφοφορία να θεωρηθεί έγκυρη προσφέρει κατά συνέπεια στους αντιπάλους της συμφωνίας την ευκαιρία να ταχθούν εναντίον της, όταν η κυβέρνηση τη φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ.

Η εθνικιστική αντιπολίτευση έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τι θα επιδιώξουν οι αντίπαλοι

Οι υπέρμαχοι του «όχι» διατείνονταν ότι η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος αποτελούσε εθνική ταπείνωση.

Ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και οι σύμμαχοί του, τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας (20 έως 25% των 2,1 εκατ. κατοίκων της κατά πλειοψηφία σλαβικής χώρας), δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσουν να πείσουν περίπου 10 βουλευτές του VMRO-DPMNE.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» του Ζόραν Ζάεφ να «συνεχίσει να επιδιώκει την εφαρμογή» της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στη φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει, δε, δεσμευμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό» ανέφερε το ΥΠΕΞ και συνέχισε:

«Μεγάλη υπεροχή του ‘Ναι’, χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία.

»Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

»Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

»Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

»Αυξάνεται η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας, της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών.

»Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες».

«Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.
Γ. Χαν: Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτήν την απόφαση

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν με σχόλιο στο Twitter σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικές, διότι στηρίζουν έτσι τη συνθήκη των Πρεσπών.

«Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας» έγραψε ο Χαν στο Twitter και πρόσθεσε:

«Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτήν την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας».
Δείτε οπτικοακουστικό υλικό από όλα όσα συνέβησαν την ημέρα του δημοψηφίσματος:

Video από την υποδοχή του Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου μετά το δημοψήφισμα:

Φωτογραφίες από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ:


Το δικό τους γλέντι έστησαν έξω από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ οι οπαδοί του «ΟΧΙ»



Δείτε τα βίντεο:

Υποστηρικτής του «ΟΧΙ» μαζεύει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σύνθημα: «Αντίο Ε.Ε.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης