Σκληρές δηλώσεις έκανε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν χθες από την Ουάσινγκτον, αποτυπώνοντας ένα κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό που επικρατεί στην Ευρώπη, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.
Όπως είπε τα προβλήματα της Ελλάδας θα είναι επιζήμια για την ίδια την χώρα και όχι για την Ευρώπη, επισήμανε χθες Σάββατο στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί», δήλωσε ο Σαπέν σε αναφορές του στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν συμβεί κάτι επιζήμιο, αυτό θα είναι σοβαρό για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, όχι για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Δεν βρισκόμαστε καθόλου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «μάθαμε να οικοδομούμε τείχη για να προστατευόμαστε, για να προστατεύουμε το τραπεζικό σύστημα, για να προστατεύουμε άλλες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτες, εάν κάτι συμβεί στην Ελλάδα. Επομένως η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή. Η Ευρώπη έχει προφυλαχθεί από τις ενδεχόμενες αναταράξεις. Ο κίνδυνος αφορά την Ελλάδα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες της χώρες (…) στην ευρωζώνη», συνέχισε ο Σαπέν. «Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει μόνο ένα μνημόνιο, έχει υπογράψει συνθήκες, έχει υπογράψει δεσμεύσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία ωφελήθηκε από την πτώση του ευρώ

«Η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ είναι πολύ καλή είδηση για όλη την Ευρώπη και ιδίως για τη Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε πως η πτώση «της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ το τελευταίο διάστημα υπήρξε πολύ επωφελής, αλλά το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται σε καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή και την τρέχουσα περίοδο απαιτείται σταθερότητα».
Ο κ. Σαπέν διευκρίνισε πως το ευρώ στην παρούσα φάση συνδράμει και διευκολύνει την πώληση σε χώρες εκτός ευρωζώνης αεροσκαφών και άλλων προϊόντων. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές χώρες να προστατεύονται έναντι των αγαθών τα οποία εισάγουν από άλλες χώρες.

«Άρα σήμερα, βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Το ευρώ βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Είναι ένα από τα στοιχεία… τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη στην Γαλλία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Πάντως τώρα οι οικονομίες των κρατών μελών της ευρωζώνης χρειάζονται σταθερότητα, πρόσθεσε. Χρειάζονταν έναν τρόπο για να προχωρήσουν και αυτό συνέβη χάρη στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ακόμη ο Μισέλ Σαπέν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης