Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Χρήστος Μαζάνης
Φωτογραφίες – video: Χάρης Γκίκας, Νίκος Χριστοφάκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στις 12.00 το μεσημέρι σε δύσβατο σημείο στα Γεράνεια Όρη, στην περιοχή της Κινέτας. Η πυρκαγιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς έφθασε σε σπίτια, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια.

Η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος, ενώ στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και πέντε ελικόπτερα. Παράλληλα συνδράμουν πυροσβεστικά οχήματα από την επαρχία για ενίσχυση των δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας:

«Σήμερα στις 12:03 ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 Α/Φ και 2 Ε/Π ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 Α/Φ Canadair CL-415, 1 Α/Φ Canadair CL-215, 2 Ε/Π CH-47 Chinook, 3 Ε/Π Sikorsky S-64 και 2 Ε/Π Super Puma του ΠΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.
Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

• οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 Α/Φ c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,
• η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
• ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
• ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
• ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf.
Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.»

Η πυρκαγιά έλαβε διαστάσεις κυρίως στο βόρειο τμήμα της Κινέτας και συγκεκριμένα στις περιοχές Μαρούλα, Γαλήνη, Πανόραμα.
Κάτοικοι με λάστιχα, μάνικες και ό,τι άλλα μέσα διαθέτουν συνδράμουν στην πυρόσβεση, προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Οι καπνοί είναι τόσο πυκνοί, που φαίνονται ακόμα και από το κέντρο της Αθήνας.

«Μου είπαν πως η φωτιά ξεκίνησε από σπινθήρες σε καλώδια της ΔΕΗ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης μιλώντας στο zοugla.gr.

O κος Σταμούλης κάνει λόγο για ένα πολύ δύσκολο μέτωπο, τονίζοντας πως, εάν οι καιρικές συνθήκες συνεχιστούν, η φωτιά θα σβήσει στη θάλασσα. Ο ίδιος, όπως προσθέτει, ενημερώθηκε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι για το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ τονίζει πως από την πρώτη στιγμή στη μάχη ρίχτηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Από τη μεριά της, η Φωτεινή Παντιώρα, ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, σε δηλώσεις της στο zougla.gr ανέφερε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια δύσκολη φωτιά, αλλά από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση μέσω της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας προς τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να συνεργάζονται με τις Αρχές.

Έκλεισε η Εθνική Οδός 

Λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιείται εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας στον παράδρομο της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου από το ύψος του 56 χλμ. Ωστόσο, λίγο μετά τις 15.00 έγινε γνωστό πως είναι κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων η νέα και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως το 57ο χλμ.

«Εγκλωβισμένοι» στα οχήματά τους:

Φωτογραφία αναγνώστη

Φωτογραφία αναγνώστη

Φωτογραφία αναγνώστη

Φωτογραφία αναγνώστη

Μπάρες στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου
Υποχρεωτική αναστροφή οχημάτων:

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο

(Πηγή: Facebook)

Η πυρκαγιά όπως φαίνεται από τα Μέγαρα

Η φωτιά όπως φαίνεται από τον Ελαιώνα. Φωτογραφία αναγνώστη

Η φωτιά από τη Βουλιαγμένη

Η φωτιά από το Καλαμάκι

Ο καπνός όπως φαίνεται από την Εθνική

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη Μάνο Ψαθά για την αποστολή του φωτογραφικού υλικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης