Κλιμακώνεται η ένταση στην Κορεατική, καθώς η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ασκήσεις πυροβολικού μεγάλης κλίμακας με πραγματικά πυρά, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπλήρωση 85 ετών από την ίδρυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, την ώρα που η ισχυρή ναυτική δύναμη των ΗΠΑ καταφθάνει στη Νότια Κορέα και ο Τραμπ ετοιμάζεται να ενημερώσει τη Γερουσία για τα τεκταινόμενα στη χερσόνησο.

«Το status quo στη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτο και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι προετοιμασμένο να επιβάλει πρόσθετες και ισχυρότερες κυρώσεις για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας» ανέφερε ο Τραμπ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και Τζέιμς Μάτις θα ενημερώσουν τους 100 γερουσιαστές για τις επόμενες ενέργειες της χώρας σε μια από τις πιο «ευαίσθητες» περιοχές του πλανήτη. Σε δημοσίευμά του ο «Guardian» κάνει λόγο για μια ασυνήθιστη κίνηση εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας: «Η ασυνήθιστη αυτή ενημέρωση υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει την απειλή που συνιστά η συνεχιζόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τεχνολογίας πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ».
Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει πως η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος με τους 15 πρέσβεις των κρατών-μελών του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περασμένη Δευτέρα. Σε αυτήν, ο Τραμπ διεμήνυσε μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να εμποδίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και να περιορίσει την επιθετικότητά της προς σημαντικούς συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή (Ιαπωνία, Ν. Κορέα).

«Το status quo στη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτο και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι προετοιμασμένο να επιβάλει πρόσθετες και ισχυρότερες κυρώσεις για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας» ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως «η Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί επιτέλους». Αναφερόμενοι στην απόφαση του Λευκού Οίκου να ενημερώσει τη Γερουσία για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως η ασυνήθιστη αυτή κίνηση συμβαίνει μόνο όταν η αμερικανική ηγεσία θέλει να προχωρήσει σ’ ένα μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα -κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη στην περίπτωση του Αφγανιστάν και τον βομβαρδισμό θέσεων του ISIS με τη «μητέρα των βομβών» (MOAB).

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Michigan

Εν τω μεταξύ, σε λιμάνι της Νότιας Κορέας έφθασε την Τρίτη ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, στο πλαίσιο υλοποίησης τακτικής επίδειξης αμυντικής ισχύος από τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άφιξη του USS Michigan ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας και καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση εκπροσώπων της Σεούλ, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, αναφορικά με την αντιμετώπιση της απειλής από την κλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα. Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, αναζητήθηκαν τρόποι για την ουσιαστική συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή δυσάρεστη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων. Τόσο η Σεούλ όσο και το Τόκιο τάσσονται υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κρίσης, καθώς θα είναι οι πρώτες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την οργή του Κιμ Γιονγκ Ουν και την προσπάθειά του να απαντήσει σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Το USS Michigan είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και πυραύλους, τύπου «Κρουζ», που μπορούν να πλήξουν χερσαίους στόχους.

Η αμερικανική αρμάδα

Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάπτυξη στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου της αμερικανικής νηοπομπής υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson.

Ο αμερικανικός ναυτικός σχηματισμός πραγματοποίησε ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή του Ειρηνικού με τη συμμετοχή δύο ιαπωνικών αντιτορπιλικών, προκαλώντας την αντίδραση της Βόρειας Κορέας που ανακοίνωσε: «Πρόκειται για μια επικίνδυνη ενέργεια από αυτούς που σχεδιάζουν έναν πυρηνικό πόλεμο εισβολής. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σκεφτούν τις οποιασδήποτε καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μία απερίσκεπτη και στρατιωτικά προβοκατόρικη ενέργεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης