Έντονη κινητικότητα και ανεπίσημες διαρροές χαρακτηρίζουν τα τελευταία 24ωρα τις διπλωματικές κινήσεις γύρω από μια ενδεχόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο φόρουμ για την αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού» που οργανώνεται στο Πεκίνο, με την παρουσία πολλών ηγετών κρατών που βρίσκονταν παλαιότερα κατά μήκος αυτής της εμπορικής οδού.

​Το συγκεκριμένο τετ α τετ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τόσο το Κυπριακό και το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας όσο και το προσφυγικό παραμένουν ψηλά στην ατζέντα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρωθυπουργός, ως γνωστόν, έχει προγραμματίσει την αναχώρηση του για το Πεκίνο στις 13 Μαΐου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν τον κύκλο της β’ αξιολόγησης, με την ψήφιση στη Βουλή των επίμαχων νομοσχεδίων μετά τη συμφωνία με τους δανειστές. Όπως, όμως, αναφέρει η Huffington Post oι δύο πολιτικοί θα έχουν τετ α τετ στο περιθώριο των εργασιών του «Belt and Road Forum».
Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Τσίπρα με τον Ερντογάν έπειτα από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, την ώρα που παρατηρείται όξυνση στις σχέσεις των δύο κρατών λόγω των τουρκικών προκλήσεων με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων για το εδαφικό καθεστώς ελληνικών νησιών, με πιο πρόσφατη αυτή του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το Αγαθονήσι.

Το συγκεκριμένο τετ α τετ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τόσο το Κυπριακό και το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας όσο και το προσφυγικό παραμένουν ψηλά στην ατζέντα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης