Διεκόπη στο Tριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η δίκη για την υπόθεση διακίνησης δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα, με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Noor 1», που είχε εντοπιστεί και δεσμευτεί στη Βλήχα Ελευσίνας τον Ιούνιο του 2014. Η ακροαματική διαδικασία θα επαναληφθεί την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εναντίον των περισσοτέρων εμπλεκομένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ορισμένοι βαρύνονται και με λαθρεμπορία καυσίμων, καθώς στο πλοίο είχαν εντοπιστεί 18 τόνοι λαθραίο καύσιμο μέσα σε 8 δεξαμενέςΠρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας που έχει εντοπιστεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Για την υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν 12 μάρτυρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη διεκόπη λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας (είναι πολύ μικρή). Όπως έγινε γνωστό, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν τη μεταφορά της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο Αθηνών, επικαλούμενοι πρόβλημα χωρητικότητας, καθώς η συγκεκριμένη αίθουσα στα δικαστήρια Πειραιά δεν μπορεί να χωρέσει περισσότερα από 60 άτομα.

«Αν δεν έχουμε χώρο δεν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε σωστά τα καθήκοντά μας» υποστήριξαν οι συνήγοροι και ζήτησαν τη μεταφορά της δίκης είτε στο Εφετείο της Αθήνας είτε στο Ρουφ.

Μεταξύ των 33 κατηγορουμένων -οι 24 είναι προφυλακισμένοι- περιλαμβάνονται ο επιχειρηματίας Ε. Γιαννουσάκης, η πρώην σύζυγός του Τ. Σταματιάδη, μια κόρη εφοπλιστή, τα 11 μέλη του πληρώματος του πλοίου (όλοι υπήκοοι Ινδίας), πέντε Τούρκοι και ο επιχειρηματίας Αιμίλιος Κοτσώνης (σ.σ.: ο τελευταίος που προφυλακίστηκε) ο οποίος είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση με χειροβομβίδα σε έκθεση αυτοκινήτων που διατηρούσε στο Παλαιό Φάληρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 24 προφυλακισμένοι μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά το πρωί της Τρίτης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Δείτε φωτογραφίες

Το «Noor 1» και οι κατηγορίες

Το πλοίο ανήκει στην «KLIK SHIPMANAGEMENT – ATHENS, GREECE» και «βαπτίστηκε» πέντε φορές. Συγκεκριμένα, έφερε το όνομα «KYTHNOS» μέχρι τον Ιούλιο του 2012, την ονομασία «ENVI II» έως τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ νωρίτερα έπλεε στα πελάγη ως «KORI» και «AKORI».

Εναντίον των περισσοτέρων εμπλεκομένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ορισμένοι βαρύνονται και με λαθρεμπορία καυσίμων, καθώς στο πλοίο είχαν εντοπιστεί 18 τόνοι λαθραίο καύσιμο μέσα σε 8 δεξαμενές. Το «Noor 1», που έφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, φέρεται να βρισκόταν -στα τέλη Απριλίου του 2014- στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου το… εμπόρευμα φορτώθηκε με τη βοήθεια μια λάντζας.

Τα ναρκωτικά ήταν καλά κρυμμένα στο δεξαμενόπλοιο και ο εντοπισμός τους ήταν εξαιρετικά δύσκολος.

Η έπαυλη της Φιλοθέης

Η μεταφορά της ποσότητας από την Ελευσίνα στις δύο αποθήκες στο Κορωπί και στην έπαυλη στη Φιλοθέη γινόταν πάντα νυχτερινές ώρες με οχήματα, ενώ κοντά στο πλοίο είχε νοικιαστεί μια μικρή αποθήκη.

Τα 986 κιλά ηρωίνης που κατασχέθηκαν στο Κορωπί

Το φορτίο έφυγε από συγκεκριμένο σημείο σε τρεις δόσεις με διαφορετικούς τρόπους και οχήματα. Η ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών καταστράφηκε σε υψικάμινο εκτός Αθηνών, παρουσία εισαγγελέα.

Οι «σκιές» γύρω από την πολύκροτη υπόθεση

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα με αρκετές… σκιές, αφού η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσε κώλυμα για λόγους υγείας και αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δημοσιεύματα του Τύπου που άφηναν υπόνοιες για τη βασιμότητα του κωλύματός της.

Η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρενέβη και ανέθεσε στον προϊστάμενο της επιθεώρησης του Αρείου Πάγου να διερευνήσει αν υφίστανται οι λόγοι υγείας που επικαλείται η δικαστική λειτουργός.

Αρκετές… σκιές πέφτουν πάνω στην πολύκροτη υπόθεση του «Noor 1»Την ίδια στιγμή, ο 41χρονος -προφυλακισμένος για την υπόθεση- Τούρκος Σερχάν Μπασκαλέ και φερόμενος «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από χρόνια παραπληγία, πέθανε στις 20 Ιουλίου στις φυλακές Κορυδαλλού κι ενώ είχε εκφράσει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές. Μερικούς μήνες πριν, έπεφτε νεκρός από σφαίρες ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ιρανικής καταγωγής και καταζητούμενος από την ΕΛ.ΑΣ., σε κακόφημο ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Στα παραπάνω προστίθεται η αποκάλυψη ότι τρεις αξιωματικοί του Λιμενικού, που μετείχαν ενεργά στην έρευνα για την υπόθεση, μετατέθηκαν προ ημερών σε άλλες υπηρεσίες. Η μετακίνησή τους έγινε στο πλαίσιο τακτικών μεταθέσεων, με το πρόσχημα ότι είχαν συμπληρώσει αρκετό χρόνο στην ίδια υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης