Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται πως υπήρξε μια πρώτη θετική αποδοχή από την Άγκυρα πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία Όπως είχε επισημανθεί εγκαίρως από διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα αυτό που ενδιέφερε κυρίως την ελληνική πλευρά και που θα έθετε μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν το προσφυγικό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται πως υπήρξε μια πρώτη θετική αποδοχή από την Άγκυρα πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία και μάλιστα σε ικανό αριθμό οι οποίες δεν θα περιορίζονται μόνο σε άτομα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και θα προέρχονται από τις δομές φιλοξενίας που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Η συμφωνία αυτή γίνεται κατά παρέκκλιση του πλαισίου συμφωνίας με την ΕΕ η οποία δεν προβλέπει επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική ενδοχώρα περιορίζοντας τoν αριθμό επανεισδοχής στην Τουρκία μόνον από άτομα που βρίσκονται στα νησιά και τα οποία δεν δικαιούνται χορηγίας πολιτικού ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα αφορούν κατ’ αρχήν ασυνόδευτους ανηλίκους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδεςΟι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στα νησιά η κατάσταση που επικρατεί είναι ασφυκτική καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα η φιλοξενία τους στις ήδη υπάρχουσες δομές να είναι πρακτικά αδύνατη τόσο λόγο πληρότητας όσο και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα αφορούν κατ’ αρχήν ασυνόδευτους ανηλίκους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα Κασπάρ Βέλντκαμπ, σε ομιλία του σε εκδήλωση για την ενσωμάτωση προσφύγων, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι οι μαζικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα, τη στιγμή που σχεδόν κανείς δεν στέλνεται πίσω στην Τουρκία, όπως υποτίθεται ότι θα συνέβαινε με την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, θα υπονομεύσει την ισχύ της συμφωνίας, προς όφελος των τουρκικών κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης