Σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς ζει η πόλη της Πάτρας, με τους χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες να απολαμβάνουν στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς και να περιμένουν την έναρξη της μεγάλης παρέλασης, που θα ξεκινήσει στις 14.00.

Η μεγάλη συμμετοχή, η σάτιρα, η ανατροπή, η ευρηματικότητα, η δημιουργία, η φαντασία και η χαρά, αναμένεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παρέλασης, που θα διασχίσει το κέντρο της Πάτρας και θα την παρακολουθήσουν οι χιλιάδες επισκέπτες, που ήδη έχουν κατακλύσει την πόλη, συμμετέχοντας και αυτοί στη μεγάλη γιορτή.Η μεγάλη συμμετοχή, η σάτιρα, η ανατροπή, η ευρηματικότητα, η δημιουργία, η φαντασία και η χαρά, αναμένεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παρέλασης, που θα διασχίσει το κέντρο της Πάτρας και θα την παρακολουθήσουν οι χιλιάδες επισκέπτες, που ήδη έχουν κατακλύσει την πόλη, συμμετέχοντας και αυτοί στη μεγάλη γιορτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κορυφή της παρέλασης θα βρίσκεται η δημοτική μουσική και θα ακολουθείται από τα άρμα του βασιλιά καρνάβαλου, που είναι προσαρμοσμένο στο φετινό κεντρικό θέμα του πατρινού καρναβαλιού, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ανεργία. Η μορφή του καρνάβαλου είναι ένας άνεργος απελπισμένος, σχεδόν πνιγμένος στη θάλασσα της κρίσης που τραβά τα μαλλιά του.

Μετά τον βασιλιά καρνάβαλο θα παρελάσει το άρμα της βασίλισσας, που φέτος είναι η Όλγα Κατσάρα. Το άρμα της βασίλισσας είναι ένας βάλτος με βατράχια και σαύρες που έχουν «βασιλικά» στέμματα και ένα λαχανί δέντρο με ανθρώπινη μορφή. Τα χρώματα είναι γήινα, ενώ φέτος το άρμα θα πλαισιωθεί και από φυσικά στοιχεία με λουλούδια και στοιχεία χλωρίδας, παραπέμποντας στην αναγέννηση, στην άνθηση της φύσης και στον ερχομό της ‘Ανοιξης. Τα στοιχεία αυτά έχουν αντληθεί από τα κηπάρια του δήμου Πατρέων και θα δώσουν μια γήινη, ολοζώντανη και φυσική παρουσία στο άρμα, φέρνοντας τη φύση στους δρόμους της Πάτρας.

Επίσης, θα παρελάσουν το φετινό άρμα του καρναβαλιού των μικρών «Ζουζουνο-όχημα» και τα παλαιότερα άρματα, «Πειρατικό Καράβι», «’Αρμα του Ποσειδώνα», «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος», «Τρένο» και «Πρίγκιπας Τραγουδιστής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άρματα κατασκευάζονται κάθε χρόνο στο καρναβαλικό εργαστήριο του δήμου Πατρέων, και συνδυάζουν τη μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σάτιρα, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.

Αμέσως μετά, θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές, μέλη των 138 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού» που κάθε χρόνο βάζουν με τον αυθορμητισμό τους την δική τους σφραγίδα στην μεγάλη γιορτή της πόλης. Με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές τους, που είναι εμπνευσμένες κυρίως από θέματα της πολιτικής και της καθημερινότητας, καθώς και με τα 20 άρματα που θα τους συνοδεύουν, αναμένεται να στείλουν μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας.

Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με τα άρματα του σοκολατοπόλεμου, όπου τα σωματεία των σοκολατοριχτών θα γλυκάνουν τους θεατές με τις ρίψεις τους.

Παρουσιαστές της παρέλασης, η οποία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, θα είναι οι δημοσιογράφοι Νατάσσα Τραγουστή και Μιχάλης Μπαϊρακτάρης, καθώς και ο ηθοποιός Γιώργος Λογαράς.

Η τελευταία πράξη του φετινού πατρινού καρναβαλιού θα γραφτεί στις 21.00 στον μόλο της Αγίου Νικολάου, με την τελετή λήξης και την παραδοσιακή καύση του καρνάβαλου.Η τελευταία πράξη του φετινού πατρινού καρναβαλιού θα γραφτεί στις 21.00 στον μόλο της Αγίου Νικολάου, με την τελετή λήξης και την παραδοσιακή καύση του καρνάβαλου.

Στην τελετή θα πάρουν μέρος το δεκαμελές καλλιτεχνικό σύνολο «Φωτιάδες», που αποτελείται από ακροβάτες, ισορροπιστές και ζογκλέρ και έχουν ως βασικό στοιχείο τη φωτιά, καθώς και το μουσικό συγκρότημα «15-50».

Αμέσως μετά, ο καρνάβαλος, ο οποίος θα επιπλέει στο παλιό λιμάνι, θα παραδοθεί στις φλόγες , ενώ ο ουρανός της πόλης αναμένεται να φωτιστεί από χιλιάδες πυροτεχνήματα.

Η πιο λαμπρή νύχτα

Το Πατρινό Καρναβάλι 2018 γνώρισε όμως την πιο λαμπρή νύχτα του. Η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση του Σαββάτου στην Πάτρα τα είχε όλα και αποζημίωσε με το παραπάνω ντόπιους και επισκέπτες, που την παρακολούθησαν από τα πεζοδρόμια της Κορίνθου και τα μπαλκόνια καθόλο το μήκος της διαδρομής από τη Γούναρη έως την Κολοκοτρώνη και βέβαια στην πλατεία Γεωργίου Α΄, την κατεξοχήν πλατεία του Καρναβαλιού.

Με σύμμαχο τον καιρό χιλιάδες καρναβαλιστές συμμετείχαν και μετέδωσαν το αστείρευτο κέφι, τη δυναμική τους παρουσία, τον παλμό και το πάθος τους κάνοντας όλη την πόλη να χορεύει σε καρναβαλικούς ρυθμούς.




 

«Πατρινό καρναβάλι για πάντα»: 180 χρόνια ιστορίας

Περισσότερα από 180 χρόνια ιστορίας μετρά το καρναβάλι της Πάτρας και παραμένει ζωντανό και κορυφαίο χάρις στους χιλιάδες νέους και νέες της Πάτρας που συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς.

Ταυτόχρονα, το καρναβάλι της Πάτρας έχει «γερά θεμέλια» και το αποδεικνύουν κάθε χρόνο οι χιλιάδες μικροί καρναβαλιστές που συμμετέχουν στο καρναβάλι των παιδιών και αποτελούν το μέλλον του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της πόλης.

Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του πατρινού καρναβαλιού είναι οι συλλογικές δράσεις, η έμπνευση, η δημιουργία, η καλλιτεχνική ανησυχία, οι πρωτότυπες εκδηλώσεις, τα θεατρικά δρώμενα, οι χοροί, τα Μπουρμπούλια, τα παιχνίδια, οι εκθέσεις, οι εικαστικές δραστηριότητες, οι συναυλίες, και οι παρελάσεις, από την ημέρα της τελετής έναρξης, μέχρι και την τελετή λήξης.

Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Νίκο Πολίτη, οι πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις προσδιορίζονται στα μέσα του 19ου αιώνα και ήσαν κυρίως χοροί σε σπίτια.

Ο πρώτος αποκριάτικος χορός έχει καταγραφεί αυτός που έγινε το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1864, όταν δηλαδή έγινε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα πολλοί Επτανήσιοι, οι οποίοι επηρέασαν την εξέλιξη του καρναβαλιού. Παράλληλα, οι επαφές που ανέπτυξαν οι Πατρινοί με την γειτονική Ιταλία, μέσω του λιμανιού, συνέβαλαν και αυτές στην ανάπτυξη του καρναβαλιού.

Την δεκαετία του 1870 εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το ολοκαίνουργο τότε δημοτικό θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών.
Την πρώτη δεκαετία του 1900 μετέχουν στο καρναβάλι άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου.

Όμως κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου σταματούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού και ξεκινούν πάλι το 1951 με τους μουσικούς ομίλους του «Ορφέα» και της «Πατραϊκής Μαντολινάτας» να πρωτοστατούν στη διοργάνωσή του. Από το 1952 την διοργάνωση του καρναβαλιού αναλαμβάνει ο δήμος Πατρών, ενώ το 1966 εμφανίζεται ένα νέο ομαδικό παιχνίδι, ο «Κρυμμένος Θησαυρός».

Το 1980 το παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» με τα πληρώματα και τ΄ άρματά του εντάσσεται για πρώτη φορά στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής επιδρώντας καταλυτικά μέχρι σήμερα στη διαμόρφωσή της, όπου κυριαρχούν η μεγάλη συμμετοχή, η ποικιλομορφία, η ζωντάνια, το κέφι και η χαρά.

Πηγή βίντεο – φωτό: patrastimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης