Με σαφώς βραδύτερους των προσδοκιών ρυθμούς εξέρχεται η ελληνική οικονομία από την πολυετή και βαθιά ύφεση, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αλλά και οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών.

Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατέβασε τον πήχη των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης, σειρά έχουν σήμερα τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, τα οποία στην κοινή έκθεσή τους για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές της Ε.Ε. δίνουν την εικόνα μίας Ελλάδας η οποία ακολουθεί ασθμαίνοντας τους περισσότερους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση, στη σύνταξη της οποίας συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα ινστιτούτα DIW Berlin, Ifo, IWH και IfW, η οριστική εκτίμηση για το 2017 κάνει λόγο για μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%, την ώρα που η ανάπτυξη για το σύνολο της Ευρωζώνης των 19 κρατών-μελών ήταν 2,5%.

Εφέτος η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5%, την ώρα που η νομισματική ένωση θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,3%.

Τους ρυθμούς της Ευρωζώνης προβλέπεται να «πιάσουμε» το 2019, όταν τόσο το ελληνικό όσο και το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης προβλέπεται να μεγεθυνθούν κατά 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιδόσεις αυτές είναι κατώτερες των επίσημων στόχων, αλλά και των προσδοκιών, που είχαν δημιουργηθεί για μία οικονομία, που είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά το 1/4 τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα οδεύει προς το τέλος των μνημονίων.

Για την εφετινή χρονιά η επίδοση της ελληνικής οικονομίας θα είναι η χειρότερη μεταξύ των κρατών-μελών του ευρώ, μαζί με εκείνη της Ιταλίας, που βιώνοντας νέα πολιτική κρίση υπολογίζεται ότι επίσης θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,5%.

Σε μία σύγκριση με τις άλλες χώρες του Νότου, το πορτογαλικό ΑΕΠ προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 2,2% εφέτος, ενώ η ισπανική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμούς 2,8%.

Εντυπωσιακές εκτιμάται ότι θα είναι για ακόμη μία χρονιά και οι επιδόσεις της Ιρλανδίας, με ανάπτυξη 7,5%, η οποία όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταφορά της φορολογικής έδρας μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα.

Όσο για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη γερμανική, προβλέπεται να αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμούς 2,2% και το 2019 να κατεβάσει ελαφρά ταχύτητα στο 2,1%.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης