Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.28 το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος Παπούα Νέα Γουινέα.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωφυσικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Πανγκούνα (νήσος Μπούγκενβιλ) και 401 χλμ. νοτιοανατολικά του Κοκόπο. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 30 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Παπούα Νέα Γουινέα και το επίκεντρο του σεισμού

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Παπούα Νέα Γουινέα και τα γειτονικά Νησιά του Σολομώντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έκανε γνωστό στη συνέχεια πως ένα μικρό κύμα έκανε την εμφάνισή του στις ακτές, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει προβλήματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή μίλησε ο Τζόναθαν Μπάθγκεϊτ, σεισμολόγος στη Γεωεπιστημονική Υπηρεσία της Αυστραλίας.

«Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Μπούγκενβιλ και τα γύρω νησιά, ωστόσο δεδομένης της θέσης τους πάνω στο επονομαζόμενο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού” όπου οι σεισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο, δεν αναμένεται να υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές» τόνισε.

Ειρηνικός: To «δαχτυλίδι της φωτιάς» και οι τεκτονικές πλάκες

Οι κάτοικοι στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι συνηθισμένοι στους δυνατούς σεισμούς, καθώς το νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», το σημείο δηλαδή όπου συγκρούονται οι τεκτονικές πλάκες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σε αυτήν την περιοχή εντάσσονται μεταξύ άλλων η Ινδονησία και η Χιλή.

Τη Μ. Πέμπτη ο εγκέλαδος έκανε εκ νέου την εμφάνισή του για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στην Παπούα Νέα Γουινέα, με τον σεισμογράφο του USGS να καταγράφει δόνηση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το 1998 σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε ένα τσουνάμι που «σάρωσε» χωριά στις βόρειες ακτές του νησιωτικού κράτους. Περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών ανοικτά του νησιού Μπούγκενβιλ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Απριλίου 2014, 06:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης