Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη άποψη του καθηγητή  αντισεισμικής τεχνολογίας Παναγιώτη Καρύδη ο οποίος έκανε λόγο για «πιθανή σεισμική κίνηση που μπορεί να έχει υποστεί ο τάφος στην Αμφίπολη».

Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το οποίο μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά των Σφιγγών στην είσοδο του τάφου. Παράλληλα η ανεύρεση από τους αρχαιολόγους κομματιών από τα φτερά ενισχύει ακόμα το σενάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιάρας: «Άκουσα την άποψη του καθηγητή Καρύδη στην οποία αναφέρει ότι ο τρούλος της ανασκαφής όντος είναι πολύ χαμηλός και δεν θα χώραγε η φτερούγα ή το κεφάλι εκεί. Υπάρχει ένα σύγγραμμα του Σταυρού του Μερτζίδη από το 1885 που είχε κάνει μελέτη στην περιοχή και αναφέρει ότι το 597 μ.Χ. είχε κάνει ένα σεισμό της τάξης 6,7 Ρίχτερ στην Αμφίπολη. Ο Μερτζίδης αναφέρει ότι άλλαξε η ροή του Στρυμόνα ποταμού κοντά στην Αμφίπολη γιατί ήτανε πάρα πολύ δυνατός σεισμός. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν από τον δυνατό σεισμό να ανυψώθηκε το έδαφος, με αποτέλεσμα τα κεφάλια και τα φτερά των Σφιγγών να συγκρούστηκαν με τον τρούλο και να έσπασαν.Ο σεισμός αυτός που έγινε λοιπόν θα μπορούσε να επηρεάσει το υπέδαφος της περιοχής».

Aκούστε τι δήλωσε στο zougla.gr:

Για την ιστορία, ο Σταύρος Μερτζίδης καταγόταν από το Μελένικο και ήταν διορισμένος από τους Τούρκους ως αρχίατρος του Τουρκικού στρατού. Στα πολλά, για επαγγελματικούς λόγους, ταξίδια του, είχε την ευκαιρία να δει και να μάθει αρκετά για την αρχαία ιστορία και τα ευρήματα που σώζονταν ακόμα στην εποχή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορά στο σεισμό του 597 μ.Χ. στην Αμφίπολη, με μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, γίνεται και στο βιβλίο του καθηγητή σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου και της Κατερίνας Παπαζάχου, «Οι σεισμοί της Ελλάδας».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Β.Παπαζάχου

Διαβάστε επίσης:Αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες
                            Τα μυστικά του τάφου
                           Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τoν τάφο στην Αμφίπολη
                           Κορυφώνεται η αγωνία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης