Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.25 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 3 χιλιόμετρα δυτικά της Κισσόνεργας και 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 27 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο και ιδιαίτερα σε όσους διαμένουν σε ψηλά κτήρια.

Από τον ισχυρό σεισμό σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Πάφου, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά σε περιοχές της Πάφου, όπως στην Τάλα και το Πολέμι έπεσαν αντικείμενα που δεν ήταν καλά στερεωμένα εντός των κατοικιών.

Σε πολλά χωριά κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε οτι πρόκεται για δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάφου (113 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας) και με εστιακό βάθος στα 20 χιλιόμετρα.

Λίγα μόλις λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 11.33 το πρωί σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα νότια της Πάφου και 109 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Ελένη Μορισσώ, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, δηλαδή σε διάρκεια μισής ώρας περίπου σημειώθηκαν 10 μετασεισμικές δονήσεις.

Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Αρχάγγελο Ρόδου

*Με πληροροφορίες από philenews.com / sigmalive.com

Διαβάστε επίσης:

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κύπρο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2012, 17:31

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης