Επιφανειακή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.35 το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) (στις 2.35 ξημερώματα Παρασκευής-ώρα Ελλάδος) στη Νικαράγουα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS). Το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο υπολογίζει τη δόνηση σε 6,2 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται μόλις 63 χλμ Βόρεια της πρωτεύουσας Μανάγκουα και 5 χλμ Νοτιοανατολικά της Λα Χικαράλ, 18 χλμ Νοτιοανατολικά της Λαρεϊνάγα και 22,5 χλμ. Βορειοανατολικά της πόλης Ναγαρότε, ενώ το εστιακό της βάθος τοποθετείται μόλις στα 10 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν αναφορές πως ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στο γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ. Πάντως, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα της Νικαράγουας Laprensa.com.ni η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες στην πρωτεύουσα Μανάγκουα παρουσίαζαν τεράστια προβλήματα για αρκετές ώρες. Περίπου 3,5 ώρς αργότερα, η ηλεκτροδότηση έχει κατά 95% αποκατασταθεί. Επίσης, έχουν υπάρξει αναφορές για 24 τραυματίες, για υλικές ζημιές σε 500 σπίτια (εκ των οποίων τα 89 θεωρούνται σχεδόν κατεστραμμένα) στην πόλη Ναγαρότε και στην πόλη Ματεάρε η οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο κόσμος έχει βγει ανάστατος στους δρόμους. Τα εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ρολά. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή στις πόλεις Λεόν και Μανάγκουα.

Εικόνες καταστροφής στο προάστιο Σεν Μαρτίν

Το σπίτι της Μαρία Μαρτίνες στη Ναγαρότε καταστράφηκε ολοσχερώς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισοπεδωμένα είναι εκατοντάδες σπίτια

Υπάρχουν αναφορές πως από τα βόρεια της χώρας είναι αδύνατο να προσεγγιστεί η πρωτεύουσα Μανάγκουα

Κατολισθήσεις εξ αιτίας του σεισμού

Ζημιές στην οροφή εκκλησίας

Υλικές ζημιές σε σχολείο στη Νικαράγουα

Οικογένειες στη Ματεάρε θα διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους

Υλικές ζημιές στην πόλη Ματεάρε

Η στιγμή του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ. Το βίντεο είναι από την περιοχή της Τσιτσιπάλγκα

Κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας με τον κόσμο να είναι ανάστατο

Κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας με τον κόσμο να είναι ανάστατο

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ

Επίσης, λίγα λεπτά αργότερα στις 18.01-τοπική ώρα (3.01 – ώρα Ελλάδος), σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, 5 χλμ Βόρεια της Σαντίνο, 37 χλμ Βορειοδυτικά της Μανάγκουα και 6 χλμ Βορειοανατολικά της Ναγαρότε. Και αυτή η δόνηση είναι επιφανειακή με το εστιακό της βάθος να εντοπίζεται στα 10 χλμ. 

Σύμφωνα με το κολομβιανό site eltiempo.com, έχουν καταγραφεί συνολικά μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, 350 σεισμικές δονήσεις.

Το επίκεντρο του σεισμού των 5,2 Ρίχτερ

Δείτε πώς παρουσιάζει ο τηλεοπτικός σταθμός της χώρας canal15 εικόνες από την πρωτεύουσα Μανάγκουα, αλλά και τις άλλες πόλεις κοντά στο επίκεντρο της δόνησης:


Live streaming video by Ustream
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης