Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.25 το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 20 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και το εστιακό του βάθος στα 6 χλμ. Από τον σεισμό, που είχε μεγάλη διάρκεια, ταρακουνήθηκε η Αττική, η Λέσβος, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες, η Δράμα, τα Τρίκαλα.

Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και όχι μόνο, στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, από τον σεισμό ταρακουνήθηκαν τα τουρκικά παράλια.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρές ζημιές στα αεροδρόμια της Σαμοθράκης, της Λήμνου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μύρινας. Επίσης υπήρξε κατάρρευση σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Βρετανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού έπεσε τμήμα της ψευδοροφής. Το συμβάν αντιμετωπίστηκε από τον γιατρό του αεροδρομίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 6,3R ακολούθησε νέα δόνηση μεγέθους 5R. Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, κύριο ερευνητή σεισμολογίας, ο οποίος ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή και σε βάθος 20 χλμ.
«Έχουν ακολουθήσει και νέες δονήσεις. 
Παρατηρείται μια πλούσια σεισμική ακολουθία και την περιμένουμε να ολοκληρωθεί ώστε να γνωρίζουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας. Το θετικό -σύμφωνα με τον σεισμολόγο- είναι πως το επίκεντρο βρισκόταν αρκετά μακριά από το νησί και σε αρκετό βάθος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλη Καρακώστα, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. «Πρόκειται για σεισμό που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο».

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λήμνο.



Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Σαμοθράκη.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Ροδόπη.

To ρήγμα της Ανατολίας

Η περιοχή του βόρειου ρήγματος της Ανατολίας έχει μήκος 1.400 χλμ. Το ρήγμα χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας, η οποία κινείται προς τα δυτικά, από την ευρασιατική πλάκα.

Η κίνηση της περιοχής του ρήγματος αυξάνει σταθερά: ήταν 6,5 χιλιοστά/έτος προ δεκαπενταετίας, έφθασε στα 17 χιλιοστά/έτος την προηγούμενη πενταετία και στα 20-30 χιλιοστά/έτος σήμερα, με κατεύθυνση τα νοτιοδυτικά.

Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή του ρήγματος της Ανατολίας.

Κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και της Λήμνου περιέγραψαν στο zougla.gr πώς βίωσαν τον ισχυρό σεισμό

Το zougla.gr επικοινώνησε με το Α.Τ. Σαμοθράκης, ο αξιωματικός υπηρεσίας του οποίου ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Αναστάτωση στην Αλεξανδρούπολη

Μικρές υλικές ζημιές καταγράφηκαν σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο Διδυμότειχο.

Σύμφωνα με το thrakinea, οι ζημιές περιορίστηκαν στον χώρο της έκθεσης Skoda Καραλελέκης, όπου έπεσε τμήμα της ψευδοροφής, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν φθορές σε αυτοκίνητα.

Εικόνες από Έβρο

Φωτό από την ώρα του σεισμού στην Ξάνθη

Πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι στην Ξάνθη:

Δηλώσεις πολιτών στη Λέσβο:

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, μετά τον σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του ρήγματος της Ανατολίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης ώστε να έχει ιδία αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις εν λόγω περιοχές.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημερώνει ότι, κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου μεταβαίνουν στη Λήμνο και στη Σαμοθράκη.

«Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περιορισμένες ζημιές» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μετά τον ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών που σημειώθηκε στο βόρειο Αιγαίο, κοντά στη Λήμνο.

Επικοινωνία Σαμαρά-Μιχελάκη

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δημοτικές αρχές της Λήμνου και της Σαμοθράκης, σχετικά με αναφορές ζημιών και την κάλυψη τυχόν εκτάκτων αναγκών.

Διαφορετική εκτίμηση από το αμερικανικό Γεωδυναμικό

Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters επικαλείται στοιχεία του αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, με βάση τα οποία ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών και σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, με εστιακό βάθος 91 χλμ.


Ρεπορτάζ-επιμέλεια:
Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Μυρτώ Τσάβαλου, Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης