Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές της Ιαπωνίας, καθώς ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο στoν νομό Ναγκάνο στο κεντρικό τμήμα της χώρας προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων αλλά και σοβαρές ζημιές σε χειμερινό θέρετρο για σκι, όπου αρκετοί τουρίστες παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα ερείπια προτού διασωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στους 39 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2R που ταρακούνησε το κεντρικό τμήμα της ΙαπωνίαςΗ κυβέρνηση της ασιατικής χώρας ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα το πρωί ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών είναι 39, προς το παρόν, εκ των οποίων οι 7 σε σοβαρή κατάσταση.

«Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση δημιουργήσαμε ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ζήτησε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση και στην ασφάλεια των πολιτών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός σημειώθηκε το Σάββατο στις 22.08 (τοπική ώρα, 15.08 ώρα Ελλάδας) σε μικρό εστιακό βάθος (10 χλμ.). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι το μέγεθός του ήταν 6,2 βαθμοί, ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για σεισμό 6,8 βαθμών. Δεν σημειώθηκε τσουνάμι.

Απεγκλωβισμοί σε χειμερινό θέρετρο

Στο χωριό Χακούμα, ένα θέρετρο για σκι του νομού Ναγκάνο, όπου είχαν διεξαχθεί μάλιστα ορισμένα από τα αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1998, περίπου 30 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια των σπιτιών τους, όμως διασώθηκαν όλοι, σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ζημιές υπέστησαν κάποιες δημόσιες υποδομές, όμως παρά την ισχύ της δόνησης οι υλικές ζημιές φαίνεται πως είναι περιορισμένες. Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές υπογράμμισαν ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρέασαν 1.600 νοικοκυριά και κάποια δρομολόγια των τρένων. Δεν αναφέρθηκε καμιά δυσλειτουργία ή άλλο πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι Καρίβα της Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που βρίσκεται στην περιοχή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ενέργειας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γίνονται έλεγχοι στις εγκαταστάσεις και υπενθύμισε πως όλοι οι αντιδραστήρες παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή αυτή, με τον προηγούμενο να έχει σημειωθεί το 1987» εξήγησε από την πλευρά του ένας σεισμολόγος της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014, 19:28

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε σε πραγματικό χρόνο τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένοι σε όλη τη χώρα

Interactive: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα

Διαβάστε επίσης: Tα σήματα ΒΑΝ για τον σεισμό στον Ευβοϊκό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης