Παρακολουθήστε ζωντανά τις εξελίξεις από το CNN Chile

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλιρροϊκά κύματα χτύπησαν τις βόρειες ακτές της Χιλής στις 02.47 ώρα Ελλάδος (20.47 τοπική ώρα), έπειτα από ισχυρό σεισμό 8,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή περίπου 95 χιλιόμετρα από την ακτή στις 20.46.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους έξι (σ.σ.: οι δύο από καρδιακή προσβολή και οι τέσσερις από καταστροφή κτηρίων), σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, 11 νοσοκομεία παραλιακών πόλεων έχουν εκκενωθεί λόγω πλημμυρών, όλες οι υπόλοιπες όμως νοσοκομειακές μονάδες της χώρας λειτουργούν κανονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε λίγο μετά τις 07.30 ώρα Ελλάδος. Παραμένει σε ισχύ όμως η προειδοποίηση για τσουνάμι στη Χαβάη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον κύριο σεισμό ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως των 6.2, 5.8, 5.7, 5.6 και 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκαν και δεκάδες μικρότεροι. Όλα αυτά σε μία περιοχή όπου την τελευταία εβδομάδα παρουσίαζε ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα μεσαίου μεγέθους και το 2010 είχε δώσει έναν καταστροφικό σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του 526 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή, ενώ είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά του μεταλλευτικού λιμανιού Ικίκε, κοντά στα σύνορα με το Περού.

Το ναυτικό της Χιλής ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο παλιρροϊκό κύμα έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από τη στιγμή του σεισμού. Οι Αρχές εκκένωσαν μέρος της ακτής, καθώς προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα βρίσκονταν σε κίνδυνο.

«Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά καθώς και πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες» ανέφερε η ανακοίνωση του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι έπειτα από σεισμικές δονήσεις, δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων. Η Χιλή είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού και από τους μεγαλύτερους στην παραγωγή λιθίου, αλλά βασικές επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ώστε να αναστείλουν τις εργασίες τους.

Παροιμιώδης ψυχραιμία από κατοίκους και αρμόδιες Αρχές

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητοδρόμους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία, αλλά δεν έχει αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς. Αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείων Εσωτερικών σε Χιλή και Περού. Αστυνομικοί με τη βοήθεια πυροσβεστών έσπευσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές προκειμένου να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων. Έχοντας τραυματικές εμπειρίες από τους φονικούς σεισμούς του παρελθόντος στη συγκεκριμένη χώρα, οι Αρχές έδρασαν με ταχύτητα προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Από την πρώτη στιγμή τα κρατικά ΜΜΕ συνέστησαν ψυχραιμία, καλώντας τον κόσμο να ενημερώνεται τακτικά για τις εξελίξεις από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τουλάχιστον 100.000 κάτοικοι εκκένωσαν την παραθαλάσσια περιοχή της επαρχίας Βαλπαραΐσο, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Ρικάρντο Μπράβο.

Οι Αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. «Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων, περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο.

Οι Αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα, μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Brison break» σε σωφρονιστικό κατάστημα

Εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή που επικράτησε τις πρώτες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό στα παράλια της Χιλής, περίπου 300 κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές της πόλης Ικίκε.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, δυνάμεις του στρατού συνδράμουν στην επιχείρηση εντοπισμού των δραπετών. Η απόδραση σημειώθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα γυναικών. Η πόλη Ικίκε βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 8,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, περίπου 50 δραπέτες έχουν συλληφθεί.

Η ώρα του σεισμού σε εστιατόριο από κάμερα ασφαλείας


Φωτιά ξέσπασε σε ένα εστιατόριο της πόλης Ικίκε

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι – που εξέδωσε αμέσως προειδοποιητικό σήμα κινδύνου για το σύνολο των ακτών της Λατινικής Αμερικής – στον Ειρηνικό Ωκεανό μετρήθηκε η «δημιουργία» τσουνάμι που έφθανε τα 2 μέτρα σε ύψος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σεισμός 8 ρίχτερ χτύπησε τη Χιλή – Προειδοποίηση για τσουνάμι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης