Ερώτηση

Κυριε Χουλιάρα,
 
Παρακολουθώ εδώ και έναν χρόνο τη σεισμική ακολουθία της Ελλάδας και παρατηρώ κάθε μέρα μικροσεισμούς στην περιοχή Πάτρα-Αίγιο-Ναύπακτο. Μου έχει κάνει εντύπωση η διάρκεια αυτού του φαινομένου. Περιμένω την άποψή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κώστας Κρίτσος

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μικροσεισμική δραστηριότητα που εσείς παρακολουθείτε θεωρείται φυσιολογική. Η ευρύτερη περιοχή ανήκει σε ζώνη υψηλής σεισμικότητας και οι πιο πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί έγιναν τον Ιανουάριο του 2010 στο Ευπάλιο.


Σας παρουσιάζω τον χάρτη με τα επίκεντρα όλων των σεισμών από το 2009  όπου φαίνονται οι «δίδυμοι» σεισμοί του Ευπάλιου με αστερίσκους. Οι σεισμοί από την αρχή του 2009 έως τα μέσα του έτους φαίνονται με μπλε κύκλους, και από τα μέσα του 2009 έως το 2010 με πράσινους κύκλους. Οι πιο πρόσφατοι φαίνονται με κόκκινους κύκλους.

Επίσης, σας παρουσιάζω τη χρονική κατανομή των σεισμών από το 2009 όπου παρατηρούμε ότι εκτός από το «δίδυμο» γεγονός στις αρχές του 2010 στο Ευπάλιο, τα συνηθισμένα μεγέθη στην ευρύτερη περιοχή είναι μικρότερα από τα 4 Ρίχτερ και δεν παρουσιάζουν καμία ασυνήθιστη μεταβολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης