Ερώτηση

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα παρακαλώ να σας ρωτήσω εάν γνωρίζετε κάτι για την έντονη σεισμική δραστηριότητα, που παρατηρείται αυτές τις μέρες στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δάφνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ περίεργο το φαινόμενο για την περιοχή.

Δεδομένου μάλιστα του μικρού εστιακού βάθους, που τους κάνει ιδιαίτερα αισθητούς και στη γύρω περιοχή, και της βοής που τους συνοδεύει, οι κάτοικοι είναι αρκετά ανήσυχοι.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Το φαινόμενο της πρόσφατης μικροσεισμικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο (περιοχή νότια από τα Καλάβρυτα) που φαίνεται και στον χάρτη που σας παρουσιάζω, δεν θεωρείται καθόλου «περίεργο φαινόμενο» στη σεισμολογία.

Παρόμοιες σεισμικές δραστηριότητες είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, διότι οι σμηνοσειρές αυτές αποτελούνται από ασθενείς σεισμικές δονήσεις και το φαινόμενο έχει σχετικά μικρή χρονική διάρκεια.

Ή άλλη πιθανότητα, αυτές οι δονήσεις να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο και ισχυρό σεισμό, είναι στατιστικά σαφώς λιγότερες.

Η εξέλιξη του φαινόμενου παρακολουθείται από το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο και από το την Ερευνητική ομάδα ΒΑΝ, αλλά μπορείτε και εσείς να βλέπετε τον σεισμογράφο της περιοχής.
 

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε τα επίκεντρα των σεισμών σε πραγματικό χρόνο από την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Παν/μιου Αθηνών μέσω του συνδέσμου που υπάρχει στη zougla.gr:

Δείτε ζωντανά όλους τους σεισμογράφους της χώρας

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης