Ερώτηση 1η

Γεια σας κύριε Χουλιάρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με την Κρήτη. Πέντε με έξι μήνες βλέπω να είμαστε συνέχεια σε σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ. Τι να περιμένουμε ή τι περιμένετε εσείς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση 2η

Θα ήθελα παρακαλώ την γνώμη σας σχετικά με την έντονη σεισμικότητα που έχουμε στην Κρήτη τον τελευταίο καιρό, να περιμένουμε κάτι μεγαλύτερο;

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται το νοτιοανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου, δηλαδή η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, που βυθίζεται κάτω από την Κρήτη και χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα.

Τα σεισμικά γεγονότα που συμβαίνουν είναι επιφανειακά και αποτελούνται από μικρούς σεισμούς που έχουν μεγέθη από δύο έως τέσσερα περίπου ρίχτερ, τα οποία συμβαίνουν σε υποθαλάσσια περιοχή και δεν δημιουργούν προβλήματα σε κτιριακές υποδομές και ανησυχία στους κατοίκους.

Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός που έγινε στις 18:21 με μέγεθος 5,1 ρίχτερ («Σεισμός 5,1 ρίχτερ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου») εκτόνωσε αρκετή από τη συσσωρευμένη ενέργεια. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο στο οποίο ανήκουν πάρα πολλοί σεισμολογικοί σταθμοί που λειτουργούν στην Κρήτη.

Σας παρουσιάζουμε το πιο πρόσφατο σεισμογράφημα του σταθμού της Νεαπόλεως (χάρτης 1), που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επίσης τον χάρτη με τα πρόσφατα επίκεντρα της σεισμικής αυτής δραστηριότητας (χάρτης 2).


Χάρτης 1

Χάρτης 2

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

Διαβάστε επίσης: Σεισμός 5,1 ρίχτερ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης