Ερώτηση

Γεια σας κύριε Χουλιάρα, σας παρακαλώ θα μπορούσατε να μου πείτε ποια περιοχή της Ελλάδας θεωρείτε ότι είναι η πιο ενεργά σεισμογενής και ποια όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση

Ο ρυθμός παραγωγής σεισμών στην Ελλάδα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Σας παρουσιάζω τον χάρτη σεισμικότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου φαίνονται τα επίκεντρα των σεισμών για τη δεκαετία 1990-1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι το τόξο από την περιοχή των Ιονίων νήσων, της Κρήτης έως τη Ρόδο παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμικότητα.

Σε αυτό το τόξο γίνεται η σύγκρουση της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την Ευρασιατική πλάκα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε και τους περισσότερους σεισμούς.

Όσο αφόρα περιοχές με χαμηλή σεισμικότητα στον χάρτη φαίνονται «κενές» από σεισμούς και αυτές οι περιοχές είναι του Κεντρικού Αιγαίου αλλά και η περιοχή από Σέρρες έως τον Έβρο.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι επειδή μια περιοχή έχει χαμηλή σεισμικότητα (δηλαδή δεν παράγει συχνά σεισμούς) δεν αποκλείει την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος.

Για παράδειγμα ο σεισμός της Κοζάνης με μέγεθος 6.6 ρίχτερ που έγινε στις 13 Μαΐου του 1995 ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη για τους σεισμολόγους, γιατί δεν είχε ποτέ εκδηλωθεί εκεί μεγάλος σεισμός και είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης