Γεια σας, κύριε Χουλιάρα, θα μπορούσατε να μου πείτε πόσα Ρίχτερ ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα και σε ποιο μέρος της Ελλάδας.

Ευχαριστώ πολύ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Από τη βιβλιογραφία και τους καταλόγους σεισμών προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος σεισμός σε μέγεθος σημειώθηκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Τήλου, στις 12 Οκτωβρίου 1856.

Επειδή δεν υπάρχουν ενόργανες μετρήσεις, το μέγεθός του έχει εκτιμηθεί από διάφορες επιστημονικές μελέτες σε 7.7 έως 8.2 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες ζημιές έπληξαν την Κρήτη και τη Ρόδο και παρατηρήθηκε τσουνάμι στις ακτές του Λιβάνου και στη Χάιφα.

Η διάρκεια της δόνησης ήταν 25 δευτερόλεπτα στη Ζάκυνθο, 70 στην Κέρκυρα και 90 στη Σμύρνη, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Είχαμε 618 νεκρούς και οι περισσότεροι καταπλακώθηκαν από τις βαριές σκεπές των σπιτιών.

Στην Κρήτη, είχαμε 637 σοβαρούς τραυματισμούς και 6.512 σπίτια κατεστραμμένα ολοσχερώς. Στη Ρόδο, ο σεισμός διήρκεσε από 40 έως 90 δευτερόλεπτα και επέφερε σοβαρές ζημιές σε 8 χωριά και ολική καταστροφή 2.000 σπιτιών.

Επίσης, μεγάλες καταστροφές υπέστησαν η Κάρπαθος, η Σύμη, το Καστελόριζο και η Σαντορίνη και βλάβες προκλήθηκαν ακόμη και στην Πάτρα.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης