Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, καταρχήν σας ευχαριστούμε και εσάς, αλλά και τη zougla.gr για την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι πως όταν γίνεται σεισμός ακούμε εσάς τους σεισμολόγους να μιλάτε, για τη σεισμικότητα της περιοχής και επίσης για τον σεισμικό κίνδυνο της ίδιας περιοχής. Το ίδιο πράγμα δεν είναι; Υψηλή σεισμικότητα δεν συνεπάγει και υψηλό κίνδυνο;

Ευχαριστώ

Απάντηση

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σεισμικότητα και ο σεισμικός κίνδυνος, είναι δύο διαφορετικοί επιστημονικοί όροι.

Η σεισμικότητα μιας περιοχής καθορίζεται από τη συχνότητα επανάληψης και τα μεγέθη των σεισμών σε αυτή τη περιοχή. Η συχνότητα των σεισμών ορισμένου μεγέθους, μεταβάλλεται από περιοχή σε περιοχή. Για να οριστεί η σεισμικότητα μιας περιοχής, ορίζουμε τη συχνότητα των σεισμών για διάφορα διαστήματα μεγεθών.

Για παράδειγμα, από στατιστικές μελέτες, στη γη έχουμε κάθε χρόνο 2 σεισμούς με μέγεθος άνω των 8 Ρίχτερ, 20 σεισμούς με μεγέθη άνω των 7 Ρίχτερ, 100 σεισμούς με μεγέθη άνω των 6 Ρίχτερ και περίπου 3000 σεισμούς με μεγέθη άνω των 5 Ρίχτερ.

Με τον όρο σεισμικός κίνδυνος εννοούμε ένα μέτρο των δυσμενών συνεπειών των σεισμών για τον άνθρωπο, όπως είναι ο αριθμός των νεκρών και οι υλικές καταστροφές.

Καταστρεπτικοί σεισμοί στη γη πού προκαλούν πάνω από 500 θύματα κατά μέσο όρο γίνονται ανά 3 χρόνια. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών τον περασμένο αιώνα είχε υπερβεί το ένα εκατομμύριο, δηλαδή 10.000 νεκρούς ανά έτος περίπου.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης