Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την σεισμικότητα της περιοχής Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Στις 17/10/2010 σημειώθηκε σεισμός 4,7 ρίχτερ μικρού εστιακού βάθους ο οποίος ακολουθήθηκε από ένα σμήνος μικρότερων σεισμών (~12) τις επόμενες ώρες. Αντίστοιχοι σε ένταση – εστιακό βάθος σεισμοί σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή στις 11 και 12 Αυγούστου 2010 με μια ακολουθία σμήνους σεισμών που διήρκεσε μερικές μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στη σεισμικότητα της περιοχής που να δικαιολογεί τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των σεισμών και γενικότερα αν θεωρείται κάποιο από αυτά (αν υπάρχουν) ως ικανά να δώσουν γένεση σε μεγάλους ή απλά καταστροφικούς σεισμούς.

Το ερώτημά μου έχει σκοπό μέσω της απάντησής να διευκρινιστούν τα σεισμολογικά επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή καθώς από αρκετό καιρό έχει επικρατήσει η φημολογία περί “σαθρού υπεδάφους”… “λόγω εκτεταμένων σπηλαίων κλπ στο υπέδαφος”… “που θα δώσει γέννεση σε καταστροφικότατους σεισμούς κάτι που είναι απλά θέμα χρόνου” και όπως καταλαβαίνεται αναζωπυρώνονται με κάθε νέα σεισμική δραστηριότητα προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Η περιοχή της Παραμυθιάς είχε δραστηριοποιηθεί στις 14 Μαΐου, του 1895 με ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η βιβλιογραφία αναφέρει σοβαρές βλάβες σε κατοικίες, σχολεία και εκκλησίες στο Μαργαρήτιο, την Παραμυθιά, το Δραγούμη, στο Καρβουνάρη και στο Κουρτέση.

Σκοτώθηκαν 75 άτομα και είχαμε 46 τραυματισμούς. Προηγήθηκε ένας προσεισμός μερικές ώρες πριν και ακολούθησε έντονη μετασεισμική ακολουθία για μεγάλο διάστημα. Αυτά είναι τα ιστορικά στοιχεία.

Όσον αφορά την τωρινή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή σας, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πως θα εξελιχθεί μελλοντικά και γι’ αυτόν τον λόγο τέτοιες μικροσεισμικές δραστηριότητες θα πρέπει να δραστηριοποιήσουν και τους κτιριακούς ελέγχους από πολιτικούς μηχανικούς.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης