Για πρώτη φορά μετά τη δικαστική του περιπέτεια, ο Γιώργος Σπανός, μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος, έδωσε συνέντευξη στο Contra.gr και μίλησε για όλα: για την ομάδα του, την έρευνα της δικαιοσύνης για το ποδόσφαιρο που είναι σε εξέλιξη, και τη συμμαχία Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στη Λίγκα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Ατρόμητος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πράγματι ο πιο σημαντικός στόχος της χρονιάς η πρόκριση στους ομίλους του Europa League;

Είναι έτσι και αλλιώς ο πρώτος στόχος χρονικά της σεζόν.Θα πάμε βήμα βήμα, κοιτώντας τον πρώτο προκριματικό που έχουμε μπροστά μας. Εφόσον περάσουμε, ο βαθμός δυσκολίας στα πλέι οφ θα ανέβει πολύ και θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να περάσουμε στους ομίλους. Αν τα καταφέρουμε, οι δυνάμεις μας σε όλα τα επίπεδα θα γίνουν περισσότερες.

Ο στόχος μας είναι τα πλέι οφ και η ευρωπαϊκή έξοδος. Είμαστε ρεαλιστές, πρωτάθλημα δεν μπορούμε να χτυπήσουμε, θέλουμε όμως να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στο Κύπελλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα βγήκε για τρίτη συνεχή σεζόν στην Ευρώπη, αλλά ο προϋπολογισμός μειώθηκε..

Όντως. Παρά το γεγονός όμως ότι μειώθηκε το μπάτζετ, δεν αλλάζει κάτι. Εμείς απλώς ακολουθούμε τα σημεία των καιρών και κάνουμε αυτά που επιτάσσουν οι εποχές. Νομίζω πάντως ότι από πλευράς ποιότητας η ομάδα θα είναι σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι, ειδικά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, με την προσθήκη του Τάτου. Η αμυντική μας γραμμή την ίδια ώρα παραμένει σταθερή, με παιδιά που παίζουν αρκετά χρόνια μαζί, οπότε εξασφαλίζεται η ομοιογένεια και η συνοχή. Έχουμε επίσης και την προσθήκη του Κούρου. Μας λείπει ένας επιθετικός, τον οποίο και αναζητούμε.

Αποκτήθηκαν παίκτες με μεταπωλητική αξία. Προφανώς δεν ήταν τυχαίο…

Αυτή είναι η φιλοσοφία της ομάδας, διαχρονικά θα έλεγα. Υπάρχει μια δεξαμενή ταλέντων στον Ατρόμητο που πιστεύω ότι, αν κρατήσουν χαμηλά το κεφάλι, μπορούν να κάνουν καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε παίκτες μικρούς σε ηλικία που είναι πολύ αξιόλογοι.

Υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει η ΠΑΕ χωρίς να βάζετε χρήματα εσείς;

Αυτός είναι ο στόχος μας, να είναι η ομάδα αυτάρκης οικονομικά. Νομίζω ότι το έχουμε σχεδόν καταφέρει από τα προηγούμενα χρόνια και με τη δική μου βοήθεια. Πάντα, και το έχω πει πολλές φορές, απλώνουμε τα πόδια εκεί που φτάνει το πάπλωμα. Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα νοικοκυρεμένη, χωρίς προβλήματα οικονομικής φύσεως.

Η ομάδα, αν και βρίσκεται σταθερά στην ελίτ, δεν έχει αποκτήσει μεγάλη μάζα οπαδών. Γιατί;

Με τις επιτυχίες που έχει η ομάδα τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε να απολαμβάνει μεγαλύτερης στήριξης. Υπάρχουν όμως και τα σημεία των καιρών, η κρίση. Αν είχαμε μεγαλύτερη στήριξη, θα αποκτούσαμε και εμείς, ως διοίκηση, περισσότερα εφόδια στα χέρια μας, για να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Χωρίς την κρίση, θα ήταν καλύτερα πράγματα. Εμείς πάντως σεβόμαστε πολύ τον κόσμο, θεσπίσαμε κοινωνικό εισιτήριο, εισιτήριο ανέργου, αλλά, όπως και να το κάνουμε, ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες στις ημέρες μας. Όταν μια οικογένεια δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη, θα ξοδέψει χρήματα για να πάει στο γήπεδο;

Το περσινό πρωτάθλημα δεν είχε ΑΕΚ, το φετινό δεν θα έχει ούτε Αρη. Τι προϊόν προσφέρει η Superleague στον φίλαθλο κόσμο;

Οι δύο ομάδες που αναφέρατε είναι σίγουρα πολύ σημαντικά μεγέθη, τις χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε πει πολλές φορές ότι το παιχνίδι θα πρέπει να παίζεται με συγκεκριμένους κανόνες από την πλευρά των ΠΑΕ. Οι συγκεκριμένες ομάδες αλλά και κάποιες άλλες τα προηγούμενα χρόνια έκαναν λάθη πάρα πολύ σοβαρά. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία οι ομάδες να κάνουν την αυτοκάθαρσή τους. Για την ΑΕΚ θα έλεγα ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει στη Superleague με υγιή διοίκηση. Θα θέλαμε να επιστρέψει και ο Άρης, αλλά ως μεγάλη ομάδα, όπως τον θυμόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια και ο Άρης και η ΑΕΚ έπαιζαν για να παίζουν στη Superleague.

Στο τιμόνι της Λίγκας είχαμε αλλαγή μετά από μια συνεννόηση Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Πώς την κρίνετε;

Εύχομαι αυτή η συμμαχία Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού να μην αποδειχθεί επικοινωνιακή. Είναι πολύ σημαντικό οι δύο μεγάλες ομάδες να έχουν ταύτιση απόψεων στα θέματα του συνεταιρισμού. Ως Λίγκα βαδίζουμε στη λογική του περιορισμού των εντάσεων και θέλουμε τα άτομα του προεδρείου να είναι άτομα κοινής αποδοχής. Το πρώτο βήμα έγινε, η εκλογή ήταν ομόφωνη, καμία αντίρρηση δεν διατυπώθηκε.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα της δικαιοσύνης σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν χρειαστεί η Λίγκα να πάρει σοβαρές αποφάσεις για κάποια από τα μέλη της, τι θα κάνετε;

Στην Ελλάδα, και ειδικά από τα ΜΜΕ, υπάρχει το τεκμήριο της ενοχής, όχι το τεκμήριο της αθωότητας. Η έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, οπότε καλό θα είναι να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, την έρευνά της. Από εκεί και πέρα, σαν συντεταγμένο ποδόσφαιρο θα τοποθετηθούμε και θα βρούμε τις λύσεις που πρέπει για να προχωρήσουμε. Ας μην βγάζουμε ενόχους τους ανθρώπους πριν τους ακούσουμε.

Μιλήσατε για τεκμήριο της ενοχής. Αυτό σας ενόχλησε στη δική σας δικαστική υπόθεση;

Πολύ, πάρα πολύ. Με έκριναν ένοχο πριν καν απολογηθώ, με έχει πειράξει πάρα πολύ. Επειδή όμως είμαστε σε φάση έρευνας από τη δικαιοσύνη, θα τοποθετηθώ εκεί που πρέπει και την ώρα που πρέπει.

Σκεφτήκατε εκείνο το διάστημα να εγκαταλείψετε τον χώρο του ποδοσφαίρου;

Όχι, καμία τέτοια σκέψη δεν έκανα. Ο Ατρόμητος έτσι και αλλιώς έχει σταθερές βάσεις, πολύ γερές. Ήξερα ότι η ομάδα θα λειτουργούσε κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλώς αυτό το διάστημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν το έχω ξεπεράσει.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης