Σημαντικό «διπλό» στo «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης πέτυχε την Παρασκευή ο Παναθηναϊκός.

Οι «πράσινοι» αγωνιζόμενοι για πρώτη φορά υπό τις οδηγίες του Φραγκίσκου Αλβέρτη επιβλήθηκαν με 65-60 της Αναντολού Εφές στην παράταση, για την 10η αγωνιστική του TOP 16 και έμειναν στο παιχνίδι της πρόκρισης για τα πλέι οφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική συμβολή στην εκτός έδρας νίκη του «τριφυλλιού» είχε ο Ματσιούλις, ο οποίος με τρίποντο υπό πίεση λίγο πριν το τέλος της τέταρτης περιόδου, έστειλε τον αγώνα στην παράταση, όπου εκεί οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν πιο ψύχραιμοι, παίρνοντας το ροζ φύλλο.

Πρώτοι σκόρερ του Παναθηναϊκού είχαν οι Φώτσης και Λάσμε με 11 πόντους, ενώ από τους γηπεδούχους ο Πλάνινιτς είχε 15.

Οι δύο ομάδες έσπασαν τα καλάθια στο πρώτο δεκάλεπτο, με τους «πράσινους» χάρη σε καλάθια των Διαμαντίδη και Φώτση να προηγούνται γρήγορα γρήγορα με 5-0 και στη συνέχεια με 9-3 στο 4′.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν συνεχεία η ομάδα του Αλβέρτη υπέστη μπλακ άουτ (έκανε περίπου 5 λεπτά να βρει το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι) κι έτσι οι Τούρκοι με σερί 8-0 προηγήθηκαν με 10-9, για να ευστοχήσει στην εκπνοή ο Λάσμε και να γράψει το 11-10 για τους «πράσινους».

Η αστοχία και τα λάθη συνεχίστηκαν και στη δεύτερη περίοδο, με τον Παναθηναϊκό, πάντως, να μένει στο παιχνίδι λόγω των δεύτερων ευκαιριών του από τα επιθετικά ριμπάουντ.

Ωστόσο, αμυντικά οι παίκτες του Αλβέρτη δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον Μπιέλιτσα (7π. στο β’ δεκ.) με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να πάρουν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο 26-28.

Στην τρίτη περίοδο, ο Βασιλειάδης έδωσε πνοή στην επίθεση των Τούρκων και με 5 διαδοχικούς πόντους του πρωτοστάτησε στο επιμέρους σκορ 11-3 της Αναντολού, με το οποίο προηγήθηκε στο 26′ με 37-31.

Εντούτοις η έλλειψη διάρκειας σε άμυνα και επίθεση της ομάδας του Αγγέλου βοήθησε τον… τραγικό Παναθηναϊκό των 9 λαθών να ανακτήσει το προβάδισμα, χάρη σε ένα ξέσπασμα των Μπατίστ, Ράιτ, οι οποίοι διαμόρφωσαν το 42-44 στη λήξη του δεκαλέπτου.

Στην τελευταία περίοδο, η Αναντολού προσπάθησε με τον Πλάνινιτς (7π. στο δ’ δεκ.) με «καθαρίσει» το παιχνίδι και κρατώντας του «πράσινους» στους 6 πόντους μέχρι το 38′, προηγήθηκε με +4 (54-50).

Με 1/2 βολές, ο Ούκιτς έγραψε το 54-51 και ακολούθησε τρία διαδοχικά χαμένα τρίποντα του Παναθηναϊκού για την ισοφάριση. Οι Τούρκοι, πάντως, δεν τα πήγαν… καλύτερα (έχασαν ισάριθμα δίποντα) και ο Ματσιούλις στο 1ο του τρίποντο με από 4 προσπάθειες ισοφάρισε στα 14” πριν από τη λήξη (54-54κ.α.) και έστειλε τον αγώνα στην παράταση.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο, το «κρύο αίμα» του Φώτση έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ, με τον Έλληνα φόργουορντ να ευστοχεί από τα 6.75 και να γράφει το 58-59 στο 42′, ενώ στα 55” ο ίδιος με κομβικό κάρφωμα και φάουλ έβαλε τους «πράσινους» σε τροχιά νίκης (60-63).

Στη συνέχεια ο Διαμαντίδης έδωσε «αέρα» 4 πόντων στην ομάδα του Αλβέρτη, όταν εκτέλεσε τη βολή από τεχνική ποινή του Πλάνινιτς (60-64) και τα πάντα τελείωσαν, με τον Λάσμε να γράφει με 1/2 βολές το τελικό 60-65.

(To τρίποντο του Ματσιούλις που έστειλε το ματς στην παράταση)

(Τα τελευταία λεπτά της παράτασης)

Τα δεκάλεπτα: 10-11, 26-28, 42-44, 54-54κ.α., 60-65παρ.

Αναντολού Εφές (Αγγέλου): Οσμάν, Βασιλειάδης 10, Μπατούκ 6, Ερντέν 1, Γκονλούμ 9, Κιλιτσλί, Σαβάνοβιτς 6, Γκόρντον 6, Πλάνινιτς 15, Μπιέλιτσα 7.

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 5, Μπατίστ 6, Φώτσης 11, Ούκιτς 7, Λάσμε 11, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 7, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 8, Ράιτ 7.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης