Ο Ηλίας Πουρσανίδης ήταν στην ομάδα του Ολυμπιακού, που συμμετείχε για πρώτη φορά στο Champions League τη σεζόν 1997-98 και μέχρι το 2003 συνέχισε να αγωνίζεται στην κορυφαία διοργάνωση.

Σήμερα ο βετεράνος ποδοσφαιριστής θυμάται τα πρώτα παιχνίδια του Ολυμπιακού και τα λάθη που χρειάστηκαν χρόνια για να ξεπεραστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ηλία Πουρσανίδη στον Sentra 103,3:

Για τα ματς που τον σημάδεψαν στην εξαετία 1997-2003: «Ένα ματς που ουσιαστικά θα άλλαζε και την ιστορία του Ολυμπιακού, ήταν αυτό που αποκλειστήκαμε από την Γιουβέντους με το γκολ του Κόντε. Θα πηγαίναμε στους “4” σε μια πρόκριση που χάθηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Ήταν δύσκολο κατόρθωμα και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για να φτάσει εκεί μια ελληνική ομάδα».

Για το… εφιαλτικό ντεμπούτο του στο 1-5 από την Ρόζενμποργκ: «Η ομάδα ξεκίνησε τότε με φόρα και προσδοκίες νικώντας την Πόρτο και θεωρήσαμε -κι αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να το προσέξει ο σημερινός Ολυμπιακός- πως δεν θα είναι δύσκολο το παιχνίδι στο Τροντχάιμ. Λέγαμε δεν παίζουν σε σοβαρό πρωτάθλημα, δεν είναι 100% επαγγελματίες, είναι ψαράδες… Το έχουμε εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε κριτική σε όλους και σε όλα χωρίς να έχουμε καταφέρει τίποτα. Γιατί τότε δεν είχαμε πετύχει τίποτα. Τώρα έχει προχωρήσει η εθνική μας ομάδα, οι Έλληνες παίζουν στο εξωτερικό και έχουν παραστάσεις. Τότε δεν είχαμε καμία εμπειρία ούτε σαν Ολυμπιακός ούτε σαν λαός. Το θεωρήσαμε εύκολο και φάγαμε ένα δυνατό χαστούκι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ευχάριστες στιγμές που θυμάται: «Όλα τα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, γιατί δεν είχαμε επιτυχίες εκτός έδρας και αυτό ήταν ένα μεγάλο παράπονο. Θυμάμαι την πρόκριση μέσα στην Κροατία, στο παγωμένο Ζάγκρεμπ, τα παιχνίδια με την Ρεάλ, τον Άγιαξ. Το σημαντικό είναι πως η ο Ολυμπιακός μάζεψε εμπειρία και μεταλλάχθηκε-βελτιώθηκε από την εποχή Βαλβέρδε και μετά».

Για ποιον λόγο δεν κέρδιζε εκτός έδρας: «Δεν έχω να απαντήσω… Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η ψυχολογία, αν και βέβαια το χρησιμοποιούσαμε σαν δικαιολογία και το είχαμε κάνει… καραμέλα. Μπαίναμε στα παιχνίδια και ακόμα και αν παίζαμε καλά, μόλις δεχόμασταν ένα γκολ, ξαναβλέπαμε πάλι το φάντασμα… Πολλές φορές χρειάζεται να πάρεις ένα ματς χωρίς να παίξεις καλά. Πέρυσι μέσα στην Άντερλεχτ, αν σβήσουμε το αποτέλεσμα, θα πούμε πως ο Ολυμπιακός έχασε. Κι όμως το κέρδισε 3-0. Με τον Ρομπέρτο και τον Μήτρογλου. Για να αλλάξει η ιστορία πρέπει να μπορείς να κερδίσεις χωρίς να κάνεις τίποτα. Δεν υπάρχει λοιπόν εξήγηση για τότε. Το σίγουρο είναι πως άλλαξαν αρκετά από τότε. Κάτι έβαλαν ο Βαλβέρδε και τώρα ο Μίτσελ, ένα λιθαράκι ακόμα, στην ψυχολογία και την εμπιστοσύνη, έκατσαν και κάποια αποτελέσματα…»

Για το τι περιμένει να δει απόψε: «Έχει τεράστια σημασία το αποτέλεσμα, αλλά το είχα πει και πριν την Ατλέτικο, πως σημασία έχει το πώς θα την αντιμετωπίσεις. Να φανεί στην Ευρώπη πως αυτή η ομάδα στην Ελλάδα έχει διάρκεια, δεν φοβάται. Να δείξει όλα αυτά που δείχνουν ωριμότητα και μέταλλο. Κι απόψε, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το ματς, θέλω να δω τον έμπειρο, σοβαρό, σίγουρο Ολυμπιακό. Μπορεί να παίξει καλά και να μην πάρει το παιχνίδι. Η εικόνα με Ατλέτικο δεν ήταν η τέλεια. Τον βοήθησε το γεγονός πως είχε 100% ευστοχία. Το ποδόσφαιρο είναι σύνθετο. Το τι θα δείξει για μένα είναι μεγάλη υπόθεση».

Για την ήττα από τον Ατρόμητο και τις υποτιμητικές δηλώσεις της Μάλμε: «Το χαστούκι στο Περιστέρι ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο από έναν δικό του παίκτη και μπράβο και στον Ατρόμητο και στον ποδοσφαιριστή. Όσο για τις δηλώσεις του προπονητή της Μάλμε; Λέγαμε και τότε ότι όταν σε βρίζουν είναι ακόμα πιο τονωτικό για να πεισμώσεις. Το θέμα είναι να μην χάσουν την ψυχραιμία τους. Το έκανε από άγνοια ή για να τους τσαντίσει; Θα φανεί… Ο Μίτσελ απάντησε ωραία. Τον έβαλε στη θέση του και δεν πυροδότησε το κλίμα. Αν ήταν off camera μπορεί να έλεγε άλλα. Έκανε το καλύτερο, αλλά αυτό που νιώθει μέσα του και αυτός και οι παίκτες θα το δούμε το βράδυ στο γήπεδο».

Για την εικόνα του Ολυμπιακού: «Ακόμα ο Ολυμπιακός ψάχνεται. Έχουμε δει σκαμπανεβάσματα που δεν θέλουμε να δούμε απόψε. Η αξία των ποδοσφαιριστών είναι μεγάλη, αλλά θέλει χρόνο να γίνει η ομάδα που θέλουμε όλοι. Πρέπει να ξέρει πώς θα διαχειριστεί το παιχνίδι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Το DNA του είναι να παίζει επιθετικά και αυτό αρέσει και στον προπονητή. Πάντα έλεγα πως ο Ολυμπιακός πρέπει να βάζει ένα γκολ παραπάνω γιατί σίγουρα κάποιο θα φάει…»

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης