Πραγματοποιώντας θρυλική ανατροπή ο Ολυμπιακός πέτυχε τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την πρόκριση στο Final 4 της Euroleague, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι είναι Εγγλέζος στα… ραντεβού του.

Οι «ερυθρόλευκοι», στον πέμπτο αγώνα των πλέι οφ κόντρα στην Αναντολού Εφές, που διεξήχθη την Παρασκευή στο κατάμεστο ΣΕΦ, αν και βρέθηκαν να χάνουν ακόμη και με 15 πόντους, βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να γυρίσουν το ματς και με σκορ 82-72 σκορ, έκλεισαν θέση για το Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ημιτελικό της 10ης Μαΐου οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, από την οποία, ως γνωστόν, στέρησαν στον περσινό τελικό το βαρύτιμο τρόπαιο στον αλήστου μνήμης τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Κορυφαίος και πρώτος σκόρερ των πρωταθλητών Ελλάδας και Ευρώπης ήταν ο Σπανούλης με 19 πόντους, ενώ τέσσερις λιγότερους σημείωσε ο Πρίντεζης.

Για την Εφές, που αν και καρδιοχτύπησε τον κόσμο των Πειραιωτών στο πρώτο μέρος, εν τέλει λύγισε στο… καμίνι του ΣΕΦ, ξεχώρισαν οι Λούκας (14π.) και Φάρμαρ (11π.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας
Κάτι από «Δόκτωρ Τζέκιλ και Mίστερ Χάιντ» θύμισε ο Ολυμπιακός στο σημερινό παιχνίδι, εντούτοις στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε… στροφές, βρήκε το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο, παίρνοντας έτσι την πρόκριση σε Final 4 για τέταρτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια.

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως οι οπαδοί των Πειραιωτών που κατέκλυσαν το ΣΕΦ έκαναν ρεκόρ στα… σταυροκοπήματα, με την αγωνία να χτυπάει… κόκκινο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το πρώτο ημίχρονο στην αναμέτρηση έμοιαζε με εφιάλτη για την ομάδα του Μπαρτζώκα, καθώς οι παίκτες των «ερυθρόλευκων» συνεχώς βαρούσαν στο… σίδερο από τα 6.75 μ. (4/19 τρίποντα), ενώ παράλληλα στην άμυνα αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα από την -εκνευριστικά εύστοχη- Εφές.

Το συγκρότημα του Μαχμούτι πήρε πολύτιμες βοήθειες στο πρώτο δεκάλεπτο από τον Σαβάνοβιτς, ο οποίος, κερδίζοντας τις μάχες στο «low post», συνέβαλε ώστε η ομάδα του να προηγηθεί με 17-11 στο 6’.

Πάντως οι «ερυθρόλευκοι», χάρη στην ευστοχία τους στις βολές και στο «σωτήριο» τρίποντο του Πάουελ στην εκπνοή του πρώτου δεκαλέπτου, κατάφεραν να μαζέψουν τη διαφορά και να μειώσει σε 21-23 στο 10’.

Η δεύτερη περίοδος όμως άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Κι αυτό γιατί, η Εφές, εκμεταλλευόμενη τα ελεύθερα σουτ, τους αιφνιδιασμούς, και μετά από μία… βροχή τριπόντων (Γκιουλέρ, Τουντσερί, Φάρμαρ) έτρεξε σερί 13-0 και βρέθηκε στο 15′ στους +15 πόντους (21-36).

Εντούτοις, οι βολές κράτησαν και πάλι τον Ολυμπιακό «ζωντανό», στη συνέχεια η «ερυθρόλευκη» άμυνα έσφιξε, και με δύο «κολλητά» τρίποντα του Παπανικολάου οι πρωταθλητές Ευρώπης έριξαν τη διαφορά με τη λήξη του ημιχρόνου σε μονοψήφιο αριθμό (33-41).

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι Λούκας και Σαβάνοβιτς παρέμεναν… ζεστοί και, σηκώνοντας το βάρος στο σκοράρισμα για τους φιλοξενούμενους, βοήθησαν την Εφές να βρίσκεται στο +8 στο 26′ (49-41).

Σε εκείνο το σημείο οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να ξυπνήσουν από τον λήθαργο στον οποίο βρίσκονταν, και παρουσιάζοντας αισθητή βελτίωση στην άμυνα, άρχισαν την αντεπίθεσή τους για την ανατροπή.

Οι Πάουελ και Σπανούλης ανέβασαν την απόδοση τους στην επίθεση και οι γηπεδούχοι με επιμέρους σκορ 10-1 βρέθηκαν μετά από ώρα στο +1 (51-50). Λάθη όμως στα τελευταία λεπτά έφεραν τους Τούρκους και πάλι σε πλεονεκτική θέση με τη λήξη της περιόδου (54-55).

Στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες με σερί 7-0 προηγήθηκαν με 61-55 στο 32′, αλλά ο Τουντσερί από τα 6.75 και ο Λούκας δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και στο 36′ ανέκτησαν το προβάδισμα με 67-66.

Όμως η Εφές υπολόγιζε χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη. Κι αυτό γιατί ο αρχηγός του Ολυμπιακού, επιστρατεύοντας την εμπειρία του, βοήθησε τον Ολυμπιακό να ανακτήσει το προβάδισμα.

Βέβαια για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν και οι πέντε διαδοχικοί πόντοι του Πρίντεζη και το καθοριστικό τρίποντο του Λο 1,5′ λεπτό πριν τη λήξη, που έβαλαν τον Ολυμπιακό σε τροχιά πρόκρισης (76-70), στόχος που επετεύχθη με τον Χάινς να γράφει με εντυπωσιακό κάρφωμα, διαμορφώνοντας το τελικό 82-72.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 33-41, 54-55, 82-72

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 6, Λο 7 (1), Άντιτς 5 (1), Σπανούλης 19 (2), Περπέρογλου 7 (1), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 3 (1), Πάουελ 9 (1), Πρίντεζης 15 (1τρ., 7 ριμπ.), Παπανικολάου 8 (2), Κατσίβελης 1.

Αναντολού Εφές (Μαχμούτι): Φάρμαρ 11 (1), Ερντέν 8, Τουντσερί 7 (2), Σιπ 6, Γκονλούμ 3, Σαβάνοβιτς 12, Λούκας 14, Γκιουλέρ 9 (1), Μπάρατς 2.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης