Νικήτρια στο τουρνουά Ακρόπολις αναδείχθηκε η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ, καθώς, παίζοντας εξαιρετική άμυνα, επικράτησε το Σάββατο με 67-62 της Λιθουανίας, ολοκληρώνοντας το τουρνουά αήττητη.

Η “γαλανόλευκη”, όπως και στο παιχνίδι με την Τουρκία, βρέθηκε σε κακή κατάσταση επιθετικά, ωστόσο μέσω της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας της, κατάφερε να πανηγυρίσει ακόμα μία νίκη. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίστηκε, πάντως, στον τομέα των ριμπάουντ, εκεί όπου οι Λιθουανοί έκαναν πάρτι (45-28).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα φιλικά παιχνίδια, ο Φώτης Κατσικάρης ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα τον Κώστα Παπανικολάου, αφήνοντας στον πάγκο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι υπόλοιποι διεθνείς, που ξεκίνησαν βασικοί, ήταν οι Καλάθης Σπανούλης, Πρίντεζης και Κουφός.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε – όπως και με την Τουρκία – πολύ δυνατά στην αναμέτρηση και προηγήθηκε με 7-1 στο 3′. Η “γαλανόλευκη” λειτουργούσε εξαιρετικά σε άμυνα και επίθεση, με αποτέλεσμα να ξεφύγει με 9 πόντους (15-6) στο 7′.

Κάπου εκεί, όμως, εμφανίστηκαν και πάλι τα γνωστά νεκρά διαστήματα της εθνικής μας. Οι διεθνείς μας κόλλησαν στην επίθεση και η Λιθουανία, με επιμέρους σκορ 9-1, πλησίασε σε απόσταση βολής (16-15) στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεύτερη περίοδο, οι δύο ομάδες πηγαίναν πόντο-πόντο, με τη “γαλανόλευκη” να εμφανίζει μεγάλο πρόβλημα στα ριμπάουντ. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο ημίχρονο οι Λιθουανοί είχαν τα διπλάσια ριμπάουντ (26-13), ανανεώνοντας 11 φορές την επίθεση τους.

Ο Πρίντεζης τραβούσε το κουπί στην επίθεση για την Ελλάδα, η οποία, όμως, δεν κατάφερε να πάει ούτε με ένα ισχνό προβάδισμα στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου, το οποίο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες (31-31).

Παρόμοια η εικόνα του αγώνα και στην επανάληψη. Ο ρυθμός του αγώνα ήταν χαμηλός, οι δύο ομάδες ήταν κακές σε γενικές γραμμές στην επίθεση αλλά καλές στην άμυνα, με αποτέλεσμα καμία να μην μπορεί να ξεφύγει. Με το σκορ στο 41-41 στο 28′, η Ελλάδα έτρεξε σερί 5-0 και προηγήθηκε με 46-41, χάρη σε ένα μίνι ξέσπασμα του Αντετοκούνμπο, με το τρίτο δεκάλεπτο να βρίσκει την Εθνική μας μπροστά στο σκορ με 3 πόντους (49-46).

Η “γαλανόλευκη” ξέφυγε με 6 πόντους διαφορά στο τέταρτο δεκάλεπτο (56-50 στο 34′), χάρη σε προσωπικά καλάθια του Γιάννη Μπουρούση από το ζωγραφιστό, ενώ ανέβασε τη διαφορά και σε διψήφια επίπεδα (63-52 στο 36′) με τρίποντο του Αντετοκούνμπο. Ωστόσο οι Λιθουανοί δεν τα παράτησαν. Με γρήγορο σερί 8-0, πλησίασαν εκ νέου στους 3 πόντους (63-60 στο 38′), κάνοντας το παιχνίδι και πάλι ντέρμπι.

Στο τελευταίο λεπτό, οι παίκτες του Κατσικάρη έδειξαν και πάλι ψυχραιμία, έπαιξαν εξαιρετική άμυνα και πανηγύρισαν ακόμα μία νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 31-31, 49-46, 67-62

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 8, Ζήσης 5, Σπανούλης 3, Καλάθης 9, Περπέρογλου 4, Σλούκας 7, Αντετοκούνμπο 10, Καϊμακόγλου, Κουφός 5, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Καζλάουσκας): Καλνιέντις, Γκαΐλιους 2, Ματσιούλις 15, Σεϊμπούτις 4,  Καβαλιάουσκας 6, Γιανκούνας 7, Γιαφτόκας, Βαλαντσιούνας 13 (11 ριμπ.), Κουζμίνσκας 6, Μιλάκνις 5, Γκουντάιτις, Λεκαβίτσιους 4.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης