Έναν μεγάλο κίνδυνο από τις ανισότητες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι οποίες ολοένα αυξάνονται αντί να μειώνονται, παρατηρεί η UEFA στην ετήσια έκθεσή της, που αποκάλυψε σήμερα η «Daily Mail».

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη αναντιστοιχία που παρατηρείται στον κόσμο του ποδοσφαίρου μεταξύ μιας μικρής ελίτ που όλο και περισσότερο απομακρύνεται, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, από τις υπόλοιπες ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό συμβαίνει χάρη στην καθιέρωση των συλλόγων της προαναφερθείσας ελίτ στην παγκόσμια αγορά και τη δημιουργία εσόδων από την τεράστια κοινωνική μάζα των οπαδών σε όλο τον κόσμο.

Οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν είναι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UEFA, οι εννέα «σούπερ σύλλογοι» που θεωρούνται οικονομικά μεγέθη ανέφικτα για όλες τις άλλες ομάδες στον πλανήτη.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά μεταξύ αυτών των εννέα συλλόγων και των άλλων ομάδων στα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας στην Ευρώπη, σημειώνεται ότι τα έσοδα αυτών που συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ελίτ έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο τα τελευταία έξι χρόνια κατά 115 εκατομμύρια ετησίως, αν ληφθεί υπ’ όψιν μόνο η εμπορική τους πλευρά (χορηγίες και διαφήμιση στη φανέλα). Η μέση αύξηση κατά την ίδια περίοδο των περισσότερων άλλων συλλόγων είναι 1.100.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως θεματοφύλακας του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, η UEFA πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να λάβει υπ’ όψιν της τις λιγότερο θετικές τάσεις που επισημαίνονται στην έκθεση, όπως η αύξηση των μισθών, αλλά και η αύξηση της συγκέντρωσης των χορηγιών και των εμπορικών εσόδων σε μια χούφτα συλλόγους» είπε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης