Ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Γιάσμικο Βέλιτς, σκιαγραφεί την επόμενη αντίπαλο του Τριφυλλιού, την Εστορίλ και υποδεικνύει τους τομείς που πρέπει να «χτυπήσουν» οι Έλληνες για να πάρουν το διπλό στην Πορτογαλία.

Αναλυτικά όσα είπε στην εφημερίδα «Live Sport»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέρυσι ήταν μια ομάδα με ταυτότητα, προσωπικότητα, μεγαλύτερη ποιότητα. Ένα σύνολο που μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, με καλή διαχείριση και κατοχή μπάλας. Πίεζε ψηλότερα, ήταν πιο δεμένη, είχε χαρακτήρα. Έφυγε ο προπονητής και αρκετοί παίκτες. Κάθε χρόνο φεύγουν αρκετοί. Άλλαξε πολύ και τώρα ψάχνει την ταυτότητά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μπερδεμένη, κυρίως στο επιθετικό σκέλος του παιχνιδιού.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θέλει να παίζει με έλεγχο του ρυθμού και κατοχή της μπάλας ή να αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο και να απειλεί πιο άμεσα, με μεγάλες πάσες στους επιθετικούς και στόχο τις ατομικές ενέργειες τους. Παίζει σε διάταξη 4-2-3-1 ή 4-1-4-1. Αυτήν την περίοδο, κάτι που φαίνεται και στα αποτελέσματά της, καταλήγει να παίζει περισσότερο χωρίς τον έλεγχο του ματς, αμυνόμενη κοντά στην εστία της.

Όμως εξαιτίας της περσινής ταυτότητάς της, υπάρχουν διαστήματα σε κάθε αγώνα της, που τα “τρανζίσιον” είναι πιο γρήγορα και γίνεται επικίνδυνη. Γενικά είναι ανισόρροπη ως προς τα χαρακτηριστικά της. Έχει στοιχεία επικίνδυνα, αλλά έχει και κενά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα είναι δεδομένο: το ματς είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού. Εξαρτάται από αυτόν να περιορίσει τα χαρίσματα της Εστορίλ και να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της. Από τη μία μιλάμε για μια ομάδα, που πέρυσι δεν έκανε ούτε μια νίκη στους ομίλους, από την άλλη είναι ένα σύνολο με ενέργεια, ταχύτητα, γυμνασμένο. Αν τους δώσεις χώρο είναι ικανοί για πολλά».

Για την αμυντική λειτουργία: «Έχει δεχθεί 15 γκολ. Δύο από πέναλτι, ένα από κόρνερ, έξι από συνολική αμυντική αδράνεια/παθητικότητα και έξι από ατομικά λάθη παικτών. Δεν είναι τόσο “επιθετικοί” στον τρόπο με τον οποίο αμύνονται. Αρκετές φορές καταγράφονται λανθασμένες τοποθετήσεις, ατομικά σφάλματα, τακτική δυσλειτουργία. Ούτε στα άκρα ούτε στο κέντρο της άμυνας εμπνέουν ασφάλεια. Κυρίως έχουν πρόβλημα με τις κινήσεις των αντιπάλων μεταξύ των γραμμών. Διακρίνονται σε ορισμένα διαστήματα και από άγχος/νευρικότητα σε φάση οργανωμένης άμυνας, σε αντεπίθεση μπορεί να δεχθούν ευκαιρίες και στην πλάτη των αμυντικών. Οι δύο εξτρέμ, Σέμπα και Κούκα, δεν είναι τόσο συνεπείς ανασταλτικά».

Για την επιθετική ανάπτυξη: «Προσπαθούν σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων να αναπτυχθούν από πίσω, με την μπάλα χαμηλά. Όμως λόγω έλλειψης ποιότητας έχουν αρκετές δυσκολίες. Συνήθως αποφεύγουν την ανάπτυξη από τον κεντρικό άξονα και προσπαθούν να ξεκινήσουν τις επιθέσεις τους από τα άκρα. Υπεραριθμία σπανίως δημιουργούν με έναν από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, διότι ουδείς εκ των δύο παίρνει πολλά μέτρα με την μπάλα στα πόδια προς τη μεσαία γραμμή. Εφόσον πιέσει σε σωστούς χώρους και στο σωστό timing ο αντίπαλος στο πρώτο τρίτο του γηπέδου της Εστορίλ, έχουν πρόβλημα. Μπορούν, όμως, να βρουν λύσεις με κινητικότητα από τα πλάγια. Και με τους μπακ και με τους εξτρέμ τους. Ο δεύτερος τρόπος ανάπτυξης της Εστορίλ είναι πιο άμεσος. Ειδικά όταν πιέζονται ψηλά από τον αντίπαλο. Με άμεση αναζήτηση των δύο εξτρέμ, Κούκα και Σέμπα. Είτε στον χώρο, είτε στην πλάτη του ακραίου αμυντικού. Είναι ένας κίνδυνος αυτός για τον Παναθηναϊκό. Όπως και ο Κλέμπερ, αν αγωνιστεί, γιατί τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε στο ματς εναντίον της Μπενφίκα, μετά το γκολ που πέτυχε».

Για το τι να προσέξει ο Παναθηναϊκός: «Πρώτον, τους δύο εξτρέμ. Κούκα και Σέμπα και τον Κλέμπερ, αν αγωνιστεί. Είναι μαχητικός φορ, ταλαιπωρεί τους στόπερ. Και με τις κινήσεις του και με το σώμα του και με την ταχύτητά του. Οι δύο εξτρέμ, ειδικά ο Κούκα, είναι οι βασικοί κίνδυνοι. Καλή κίνηση χωρίς την μπάλα, αξιοπρόσεκτη τεχνική, ταχύτητα και διείσδυση είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Και οι δύο ακραίοι μπακ συμμετέχουν στην ανάπτυξη, αλλά οι πιο ποιοτικοί παίκτες της Εστορίλ είναι αυτοί που συνθέτουν την επιθετική τριάδα.

Δεύτερον, τις στατικές φάσεις. Έχουν πετύχει εννέα γκολ φέτος, τα τρία από στημένα. Δύο από κόρνερ, ένα από φάουλ. Δύο γκολ έχουν πετύχει από ατομικές ενέργειες και τέσσερα από συνδυασμούς και συνολική ομαδική προσπάθεια

Τρίτον, τις “δεύτερες μπάλες”. Υπάρχουν διαστήματα, 4λεπτα-5λεπτα, στα οποία η Εστορίλ πιέζει περισσότερο και προσπαθεί να πάρει τα ριμπάουντ έξω και γύρω από την περιοχή, από τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι.

Και τέταρτον, να πάρει την πρωτοβουλία. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πιεστικός, τολμηρός, με σωστό πρέσινγκ στους σωστούς χώρους. Να έχει αυτοσυγκέντρωση αμυντικά και φυσικά ευστοχία στην τελική προσπάθεια. Να μην επιτρέψει στην Εστορίλ να έχει τον έλεγχο του ματς στη μεγαλύτερη διάρκεια του».

Για το παιχνίδι με την Μπενφίκα: «Υποτίθεται ότι η Εστορίλ έκανε καλό ματς, ότι δυσκόλεψε την πρωταθλήτρια. Το τελικό 2-3 είναι λίγο… μαγική εικόνα. Η Μπενφίκα πίεσε από την αρχή ψηλά και σωστά, εκμεταλλεύτηκε με την ποιότητά της τους χώρους με κάθετες κινήσεις, έκλεψε μπάλες. Πέτυχε γρήγορα δύο γκολ, θα μπορούσε να είχε πετύχει το 0-3 και το 0-4. Έπαιξε με τρομερή άνεση, βρήκε χώρους και στην πλάτη προσπάθησε να παίξει στο πρώτο ημίχρονο πιο απλωμένα στο γήπεδο, με την αμυντική τετράδα της κάπως πιο ψηλά απ’ ότι συνηθίζει, για να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο μακριά μέσους και επιθετικούς της Μπενφίκα. Αλλά επειδή δεν διαθέτει συνοχή δεν τα κατάφερε. Κόντρα στη ροή του ματς η Εστορίλ μείωσε. Και στο β’ μέρος δεν ρίσκαρε. Έπαιξε πιο πίσω, προσπάθησε περισσότερο με αντεπιθέσεις και από μια τέτοια φάση με πρωταγωνιστή τον Κούκα και ωραίο συνδυασμό, ισοφάρισε με τον Κλέμπερ. Εν συνεχεία έμεινε και πάλι πίσω, έμεινε με δέκα παίκτες στο 65′ και η Μπενφίκα σκόραρε γρήγορα το 2-3 μετά την αποβολή και διαχειρίστηκε εύκολα το προβάδισμά της ως το τέλος».

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης