Στη διαδικασία των πέναλτι κρίθηκε ο πρώτος αγώνας για τη φάση των 16 του Euro 2016, που διεξήχθη το Σάββατο στο «Ζοφρουά Γκισάρ» του Σεντ Ετιέν.

Η Πολωνία νίκησε με 5-4 στη «ρώσικη ρουλέτα» την Ελβετία και έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε θέση για τους «8» του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κανονική διάρκεια του ματς ολοκληρώθηκε με 1-1 σκορ, μετά το γκολ του Μπλαστσικόφσκι (39′) και το απίστευτης ομορφίας ανάποδο ψαλίδι του Σακίρι (82′), με το οποίο οι Ελβετοί ισοφάρισαν στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. 

Εκεί ωστόσο δεν άλλαξε κάτι κι έτσι η πρόκριση θα κριθεί στα πέναλτι, με τον Τσάκα να αποδεικνύεται μοιραίος για την ομάδα του, καθώς έστειλε την μπάλα άουτ.

Αν και οι δύο ομάδες διακρίθηκαν στη φάση των ομίλων κυρίως για την ανασταλτική τους λειτουργία (η Πολωνία κράτησε το “μηδέν” και στα τρία παιχνίδια της, η Ελβετία δέχθηκε ένα γκολ κι αυτό με πέναλτι), μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση να παίξουν δημιουργικό ποδόσφαιρο.

Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό οι Πολωνοί πλησίασαν το γκολ, μετά από λάθος γύρισμα του Τζουρού προς τον Ζόμερ, όμως ο Μίλικ αστόχησε προ κενής εστίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ελβετοί “απάντησαν” στο 10΄ με άστοχο σουτ του Τζεμαϊλί, για να ακολουθήσουν μία καλή κεφαλιά του Κριτσόβιακ που πέρασε άουτ (29΄) και ένα σουτ του Μίλικ με την ίδια κατάληξη (33΄).

Η Ελβετία είχε ένα καλό πεντάλεπτο, με την κεφαλιά του αμαρκάριστου Σαρ στο 35΄ να καταλήγει στην αγκαλιά του Φαμπιάνκσι και ένα σουτ του Τζεμαϊλί στο 38΄ που κόντραρε και πήρε ύψος, αναγκάζοντας τον Πολωνό τερματοφύλακα να διώξει σε κόρνερ.

Στην εξέλιξη της φάσης ο Τζουρού δεν έπιασε την κεφαλιά όπως θα ήθελε, ο Φαμπιάνσκι μπλόκαρε και άνοιξε γρήγορα την πολωνική αντεπίθεση, που ολοκληρώθηκε με τον Γκροσίτσκι να βγάζει τετ-α-τετ τον Μπλαστσικόφσκι.

Ο μέσος της Φιορεντίνα είχε το χρόνο και την άνεση να «εκτελέσει» τον Ζόμερ και να ανοίξει το σκορ για την ομάδα του Άνταμ Ναβάλκα.

Το γκολ είχε ως συνέπεια να «ανοίξει» ακόμη περισσότερο το ματς στο β΄ ημίχρονο, καθώς οι Ελβετοί υποχρεώθηκαν να ρισκάρουν και άφησαν κενά πίσω. Ο Ζόμερ κράτησε «ζωντανή» την ομάδα του, αποκρούοντας τα σουτ του Λεβαντόφσκι (50΄) και του Μπλαστσικόφσκι (53΄), ενώ ενδιάμεσα ο δραστήριος Σακίρι είχε ένα αξιόλογο σουτ που εξουδετέρωσε ο Φαμπιάνσκι.

Ο τερματοφύλακας της Σουόνσι έκανε μία καταπλητική επέμβαση σε απευθείας φάουλ του Ροντρίγκεζ στο 73΄, ενώ χρειάστηκε και το οριζόντιο δοκάρι να τον σώσει στο 79΄, στο δυνατό σουτ του Σεφέροβιτς.

Δεν θα μπορούσε να κάνει όμως τίποτα στο 82΄ για να αποτρέψει το γκολ της χρονιάς, με το απίθανο ανάποδο «ψαλίδι» του Σακίρι από το ημικύκλιο της περιοχής (!) να στέλνει τη μπάλα στη ρίζα του δοκαριού και στα δίχτυα και το ματς στην παράταση.

Η Ελβετία θα μπορούσε (ή μάλλον θα έπρεπε) να πάρει τη νίκη στη φάση του 113΄, όμως ο Φαμπιάνσκι έκανε τρομερή εξ επαφής απόκρουση σε κεφαλιά του Ντερντιγιόκ. Γενικότερα οι παίκτες του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς φάνηκε να έχουν περισσότερες δυνάμεις και «έψαξαν» το γκολ, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Στη διαδικασία των πέναλτι ο Γκράνιτ Τσάκα αστόχησε, οι Πολωνοί είχαν 5 στα 5 και πανηγύρισαν την πρόκριση στους «8» της Ευρώπης, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Κίτρινες:
Σαρ, Τζουρού – Γεντρέτσικ, Παζντάν

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς):
Ζόμερ, Λιχτστάινερ, Ροντρίγκεζ, Σαρ, Τζουρού, Τζάκα, Μπεχράμι (77΄ Φερνάντες), Σακίρι, Τζεμαϊλί (58΄ Εμπολό), Μεχμέντι (70΄ Ντερντιγιόκ), Σεφέροβιτς.

Πολωνία (Ανταμ Ναβάλκα):
Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γεντρέτσικ, Γκλικ, Παζντάν, Μπλαστσικόφσκι, Κριτσόβιακ, Ματσίνσκι (101΄ Γιοντλόβιετς), Γκροσίτσκι (104΄ Πέσκο), Λεβαντόφσκι, Μίλικ.

Διαδικασια των πέναλτι:

1-0: Ο Λιχτστάινερ σκόραρε για την Ελβετία.

1-1: Ο Λεβαντόφσκι σκόραρε για την Πολωνία.

1-1: Αστόχησε ο Τσάκα για την Ελβετία.

1-2: Ο Μίλικ σκόραρε για την Πολωνία.

2-2: Ο Σακίρι σκόραρε για την Ελβετία.

2-3: Ο Γκλικ σκόραρε για την Πολωνία.

3-3: Ο Σερ σκόραρε για την Ελβετία.

3-4: Ο Μπλαστσικόφσκι σκόραρε για την Πολωνία.

4-4: Ο Ροντρίγκες σκόραρε για την Ελβετία.

4-5: Ο Κριχόβιακ σκόραρε για την Πολωνία και την έστειλε στα προημιτελικά.





Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης