«Σεισμό» έχουν προκαλέσει στον παγκόσμιο αθλητισμό οι αποκαλύψεις των «Football Leaks», που αποτέλεσαν τη βάση της μεγάλης έρευνας που έκανε το ιταλικό περιοδικό «L’ Espresso», αλλά και στα αποκλειστικά δημοσιεύματα του «Der Spiegel» και των «Times» του Λονδίνου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως αναφέρει το «L’ Espresso», αποκαλύπτοντας ένα αδίκημα που πλήττει το σύνολο των έντιμων φορολογουμένων. Τα Football Leaks αναφέρονται στη σχέση του ποδοσφαίρου και των φορολογικών παραδείσων στην Καραϊβική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οκτώ σκληροί δίσκοι, 1,9 terabytes δεδομένων. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 60 δημοσιογράφοι από 12 εφημερίδες και περιοδικά, μελετώντας χιλιάδες συμβόλαια, μηνύματα, emails, τιμολόγια.

Έγγραφα που αποδεικνύουν αφιλτράριστους μηχανισμούς -νόμιμους και παράνομους-, μέσω των οποίων το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο άπληστες βιομηχανίες. Με τους παίκτες να αντιμετωπίζονται όπως οι μετοχές.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρυμμένα στους πιο ιδιωτικούς φορολογικούς παραδείσους, από το Τζέρσεϊ προς τη Μαδέρα, από τον Παναμά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά σε βάρος των φορολογουμένων των χωρών που έπρεπε να εισπράξουν τα χρήματα αυτά. Και από την άλλη, οι φίλαθλοι, που ξοδεύουν τα χρήματά τους για ένα εισιτήριο στο γήπεδο, μια συνδρομή για τη συνδρομητική τηλεόραση, μία φανέλα για τον γιο τους, προκειμένου να απολαύσουν το λεγόμενο «όμορφο παιχνίδι».

Εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους με τριγωνική σχέση: μια έρευνα που διεξήχθη από 12 ευρωπαϊκές εκδόσεις. Η ιστορία των Football Leaks ξεκινά στα τέλη του 2015, όταν η ομώνυμη ιστοσελίδα άρχισε να δημοσιεύει τα συμβόλαια κάποιων παικτών. Η FIFA άρχισε έρευνες σε διαφορετικές ομάδες.

Η ολλανδική ομοσπονδία απέκλεισε για τρία χρόνια από τα Κύπελλα Ευρώπης την Τβέντε, επειδή ο σύλλογος είχε κρυφή χρηματοδότηση από έναν ιδιοκτήτη, που σιγά σιγά έγινε ιδιοκτήτης κάποιων παικτών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κλήθηκε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη μεταβίβαση του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης με 100 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στις εγγυήσεις που παρέχονται από ορισμένες ισπανικές τράπεζες, τις ίδιες που πριν από λίγο είχαν διασωθεί με 40 δισεκατομμύρια δημόσιο χρήμα.

Αποκαλύψεις που προκαλούν σεισμό στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Η ιστοσελίδα, που μετά την μεγάλη επιτυχία της δέχθηκε συχνές επιθέσεις, αποφάσισε να σταματήσει τη δραστηριότητα. Είναι εδώ που αρχίζει το έργο της EIC, Ευρωπαϊκής Ερευνητική Συνεργασίας, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογράφων από 12 περιοδικά και εφημερίδες.

Όπως είναι γνωστό, το ιταλικό περιοδικό «Espresso» και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψαν συναλλαγές του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Ζοσέ Μουρίνιο κι άλλων διάσημων ανθρώπων του ποδοσφαίρου με εταιρείες που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική, προκειμένου να αποφύγουν φόρους.

Οι δύο διάσημοι Πορτογάλοι έχουν «κρύψει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Εκτός από τον Ρονάλντο το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και στον Γερμανό διεθνή Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 2.800.000 ευρώ σε φόρους. Στη σχετική έρευνα εμπλέκονται κι άλλα πρόσωπα και ομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης