Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μεξικού (FMF) κέρδισε την έφεση που είχε ασκήσει εναντίον της FIFA, για τα δύο πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία για φερόμενο ως ομοφοβικό σύνθημα από τους οπαδούς της.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) έκρινε ότι το σύνθημα ήταν περισσότερο προσβλητικό και όχι διακριτικό κι αντικατέστησε τα πρόστιμα με προειδοποίηση. Στην FMF είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 20.000 ελβετικών φράγκων (20.100 δολαρίων) για σύνθημα κατά τη διάρκεια του προκριματικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ, το Νοέμβριο του 2015 και 15.000 ελβετικών φράγκων για το ίδιο αδίκημα, απέναντι στον Καναδά, τον επόμενο Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σκεπτικό του CAS αναφέρεται ότι «η πρόθεση των μεξικανών οπαδών (…) δεν ήταν να προσβάλλουν ή να διαχωρίσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο», όμως «(το σύνθημα) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διακριτικό ή προσβλητικό στη φύση και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό στα γήπεδα του ποδοσφαίρου».

Ακόμη, ανέφερε ότι οι αντιδράσεις της FIFA σε προηγούμενα ανάλογα περιστατικά μπορεί να οδήγησαν την FMF να πιστέψει ότι τα συνθήματα δεν ήταν αντίθετα με τους κανόνες. Το CAS ανέφερε ότι, ως εκ τούτου, υποβαθμίζει τα πρόστιμα σε προειδοποίηση, αλλά πρότεινε ότι «σε περίπτωση που παρόμοιες παραβιάσεις εμφανιστούν πάλι στο μέλλον, θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη FMF».

Το σύνθημα ακούστηκε ευρέως στα παιχνίδια του Μεξικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία. Τότε η FIFA δεν έκανε καμία ενέργεια, αλλά ξεκίνησε από τότε μια προσπάθεια εναντίον άλλων ομάδων της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής και της Χιλής, στις οποίες επίσης είχε επιβληθεί πρόστιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης