«Ραντεβού» με την ιστορία της έχει σήμερα η μπασκετική ΑΕΚ. Μισό αιώνα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Καλλιμάρμαρο και 18 χρόνια μετά το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λωζάνη η «Ένωση» θα υποδεχτεί στις 20.30 (ΕΡΤ1, Novasports 1) τη Μονακό στον μεγάλο τελικό του Basketball Champions League θέλοντας να σηκώσει στον «ουρανό» του ΟΑΚΑ το 3ο της ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Μία ημέρα μετά το ανεπανάληπτο «κιτρινόμαυρο πάρτι», για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, όπως έπραξαν και στον ημιτελικό με τη Μούρθια, θα κατακλύσουν το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ελπίζοντας να πανηγυρίσουν ακόμη μία κούπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταφέρει η ομάδα του Σάκοτα πάντως να κατακτήσει την… κορυφή του Basketball Champions League θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο συγκριτικά με το ματς απέναντι στους Ισπανούς.

Κι αυτό γιατί η Μονακό έδειξε τα… δόντια της στον ημιτελικό με τη Λούντβιχσμπουργκ, υπενθυμίζοντας ότι είναι μία ομάδα με εμπειρία από το περσινό Final 4, διπλάσιο μπάτζετ, τον ίδιο προπονητή τα τελευταία τριάμισι χρόνια και αξιοθαύμαστη σταθερότητα στην απόδοσή της.

Η ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς είναι η κορυφαία της διοργάνωσης σε επίθεση με 85,1 ανά αγώνα, αλλά και σε δημιουργία με 21,6.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης είναι δεύτερη σε ευστοχία σε δίποντα (58,7%) και σε κλεψίματα (11,6). Επιθετικά στηρίζεται στον σκόρινγκ γκαρντ Τζέραλντ Ρόμπινσον (15,2π.), τον αθλητικό φόργουορντ Κρις Έβανς (13,6π.) και τον Βόσνιο σέντερ Έλμεντιν Κικάνοβιτς (15,3π.).

Διαθέτει όμως και εξαιρετικούς ρολίστες, τον σπουδαίο οργανωτή και παλιόφιλο της ΑΕΚ Ντι Τζέι Κούπερ (6,6 ασίστ), τον συνεπή Άαρον Κραφτ ως εναλλακτικό πλέι μέικερ, τους εξαιρετικούς σουτέρ Γκλαντίρ και Ρούντεζ, τους αθλητικούς Σι (επίσης πρώην «κιτρινόμαυρος»), Λακόμπ και Ζοζέφ, ενώ στο ρόστερ υπάρχει και ο πολύπειρος βαρύς σέντερ Τραορέ.

Πάντως η ΑΕΚ έχει αποδείξει πολλάκις φέτος ότι όταν η μπάλα… καίει ξέρει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις.

Το θετικό μάλιστα είναι πως η Ένωση βρίσκεται με την ψυχολογία στα ύψη, ενώ σε ό,τι αφορά τον Ντούσαν Σάκοτα, ο αρχηγός της ΑΕΚ… έσφιξε τα δόντια και αγωνίστηκε στον ημιτελικό με την Μούρθια. Παράλληλα εξακολουθεί να κάνει θεραπείες αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να λείψει από τον τελικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλειστό του ΟΑΚΑ θα βρεθεί μετά τη χθεσινή της στέψη και η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου, η οποία θα καθίσει στις εξέδρες πίσω ακριβώς από τον πάγκο της «Ένωσης».

Διαιτητές του μεγάλου τελικού θα είναι ο Σέρβος Αλεξάνταρ Γκλίσιτς, ο Λιθουανός Τόμας Γιασεβίτσιους και ο Λετονός Μάρτινς Κοζλόφσκις.

Στον μικρό τελικό η Μούρθια και η Λούντβιχσμπουργκ θα παλέψουν στις 17.30 (ΕΡΤ1, Novasports 2HD) στον μικρό τελικό της διοργάνωσης.

Η στατιστική σύγκριση των δύο ομάδων:

Κατηγορία (ΑΕΚ-Μονακό)
Επίθεση: 82,5 – 84,8
Ευστοχία στις βολές: 74,7% – 73%
Ευστοχία στα δίποντα: 52,9% – 58,7%
Ευστοχία στα τρίποντα: 33,2% – 35,2%
Ασίστ: 16 – 22
Λάθη: 12 – 12
Πόντοι από λάθη: 12,5 – 19,5
Πόντοι από αιφνιδιασμό: 10,2 – 13,9
Πόντοι από δεύτερες επιθέσεις: 9,9 – 10,6
Πόντοι μέσα από τη ρακέτα: 29,9 – 38,2
Πόντοι από τον πάγκο: 34,1 – 30,3
Άμυνα: 75,5 – 69
Ριμπάουντ: 36 – 36
Αμυντικά ριμπάουντ: 26 – 25
Επιθετικά ριμπάουντ: 10 – 11
Κλεψίματα: 8 – 11
Τάπες: 3 – 2
Φάουλ: 21 – 23

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης