Το πιο δύσκολο παιχνίδι της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 (Κίνα) θα δώσει απόψε (ΕΡΤ2, 21.00) η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, με αντίπαλο τη Σερβία, στο κλειστό «Δύο Αοράκια», στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στην πρεμιέρα του δεύτερου προκριματικού γύρου, η «επίσημη αγαπημένη» «ρίχνεται» στον 12ο Όμιλο, μεταφέροντας 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες από τον 1ο γύρο (8ος Όμιλος), απέναντι σε Ισραήλ (3-3), Εσθονία (2-4) και Μεγάλη Βρετανία (1-5, έμεινε εκτός).
Στο συγκεκριμένο ματς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ψάχνει άλμα πρόκρισης, που θα του προσφέρει… ορατότητα από το Ηράκλειο μέχρι τη μακρινή Κίνα, καθώς με νίκη απέναντι στους Σέρβους η «γαλανόλευκη» θα είναι πλέον με το ένα… πόδι στο Παγκόσμιο.
Παρά τις πολλές «ηχηρές» απουσίες στους πρώτους έξι αγώνες, λόγω της ασυμφωνίας FIBA και Euroleague για το νέο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όσοι παίκτες ανταποκρίθηκαν στο κέλευσμα του Θανάση Σκουρτόπουλου και φόρεσαν το εθνόσημο στο στήθος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Στο πρώτο «παράθυρο» του 2ου Προκριματικού Γύρου, η Εθνική αντιμετωπίζει μετά τη Σερβία, τη Γεωργία του Ηλία Ζούρου (16/9) στην Τιφλίδα, ενώ στις 30 Νοεμβρίου υποδέχεται την επίσης αήττητη στον 1ο γύρο Γερμανία.
Την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου εξασφαλίζουν οι πρώτες τρεις ομάδες από τις συνολικά έξι κάθε ομίλου. Τον όμιλο της Εθνικής συμπληρώνουν το Ισραήλ και η Εσθονία, τις οποίες είχε αντιμετωπίσει η «γαλανόλευκη» στον 1ο γύρο και, βάσει του συστήματος διεξαγωγής, δεν τις αντιμετωπίζει στον 2ο.
Σε αυτούς τους δύο αγώνες, ο Ομοσπονδιακός προπονητής θα έχει στη διάθεσή του πιο πλήρες σύνολο εν συγκρίσει με τους πρώτους έξι αγώνες.
Κι αυτό γιατί δίπλα στις… σταθερές αξίες των Γιάννη Μπουρούση, Παναγιώτη Βασιλόπουλου και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, για πρώτη φορά, μετά το Ευρωμπάσκετ του 2017, ενσωματώθηκε ο Κώστας Σλούκας, όπως και οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου και Γιώργος Παπαγιάννης.
Για πρώτη φορά σε αγώνα επίσημης διοργάνωσης συμμετέχει στην Εθνική ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι με άδεια των Ατλάντα Χοκς. Εκτός όμως και αυτήν τη φορά είναι το μεγάλο «αστέρι» της Εθνικής, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς.
Οι 12 παίκτες που έχουν κληθεί από τον προπονητή της Εθνικής, Θανάση Σκουρτόπουλο, είναι οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Νικ Καλάθης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Γιάννης Μπουρούσης, Ντίνος Μήτογλου, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Σλούκας.

Με δύο NBAers στο Ηράκλειο η Σερβία

Στον αντίποδα, η Σερβία μεταφέρει 4 νίκες και 2 ήττες από τον 1ο προκριματικό γύρο, αλλά στην Κρήτη μετέβη με δύο ΝΒΑers, τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Νεμάνια Μπιέλιτσα.
Ο πάουερ φόργουορντ των Σακραμέντο Κινγκς ήταν αμφίβολος λόγω τραυματισμού στον αυχένα (του τοποθετήθηκε κολάρο), αλλά αισθάνεται καλύτερα και, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί απέναντι στην Ελλάδα.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας και πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Σάσα Τζόρτζεβιτς, δεν υπολογίζει τους Ντέγιαν Τοντόροβιτς, Μίλος Τεόντοσιτς, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, Νίκολα Γιόκιτς, Στέφαν Μπίρτσεβιτς και Όγκνιεν Κούζμιτς.
Δεδομένου ότι διαθέτει 15 παίκτες καλείται να «κόψει» ακόμη τρεις από τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Νέμανια Μπιέλιτσα, Νέμανια Νέντοβιτς, Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς, Νίκολα Κάλινιτς, Στέφαν Γιόβιτς, Βλάντιμιρ Λούτσιτς, Στέφαν Γέλοβατς, Μάρκο Σιμόνοβιτς, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Νίκολα Μιλουτίνοβ, Βασίλιε Μίτσιτς, Αλέκσα Αβράμοβιτς, Ούρος Λούκοβιτς και Ίλια Τζόκοβιτς.

Η βαθμολογία του ομίλου:
1.Γερμανία 6-0
2.Ελλάδα 6-0
3.Σερβία 4-2
4.Ισραήλ 3-3
5.Γεωργία 2-4
6.Εσθονία 2-4

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης