Έστω και χωρίς τα «ηχηρά» ονόματα του ελληνικού μπάσκετ, η εθνική ανδρών συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες για το 4/4 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Μετά τις νίκες απέναντι σε Μεγάλη Βρετανία (92-95 παρ., Λέστερ) και Ισραήλ (82-61, Ηράκλειο) τον Νοέμβριο, οι παίκτες που είπαν «ναι» στις κλήσεις του Θανάση Σκουρτόπουλου είναι αποφασισμένοι να υπερβάλουν εαυτόν στους δύο αγώνες με Εσθονία (23/2, 18:30) και Μεγάλη Βρετανία (25/2, 18:00), στο κλειστό «Δύο Αοράκια» της Κρήτης.

Αν τα καταφέρει, τότε το βράδυ της Κυριακής θα βρίσκεται σίγουρα στον 2ο γύρο των προκριματικών (Σεπτέμβριος και Νοέμβριος 2018 & Φεβρουάριος 2019) του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 (Κίνα), καθώς θα απομένουν δύο αγώνες με το Ισραήλ εκτός (29/6) και με την Εσθονία εκτός (2/7) στον 1ο προκριματικό γύρο. Την πρόκριση στον 2ο προκριματικό γύρο παίρνουν οι τρεις πρώτοι του κάθε ομίλου σε σύνολο οκτώ, με τη «γαλανόλευκη» να είναι η μοναδική με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες μέχρι στιγμής στον 8ο όμιλο και να ακολουθούν Ισραήλ και Εσθονία με 1-1, Μεγάλη Βρετανία (0-2). Αμφίβολοι παραμένουν οι Γιαννούλης Λαρεντζάκης (ΑΕΚ) και Κόνιαρης (ΠΑΟΚ) για το πρώτο ματς με τους Εσθονούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μια ομάδα που σουτάρει αρκετά, αυτό είναι το όπλο της» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ ο Νίκος Γκίκας. Ο γκαρντ του Προμηθέα Πατρών εξέφρασε αισιοδοξία για τη νίκη απέναντι στην ομάδα του Τιτ Σοκ, ενώ κάλεσε το κοινό της Κρήτης να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής ομάδας στα «Δύο Αοράκια».

Εν τη απουσία των παικτών της Euroleague (αυτών των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, αλλά και του Κώστα Σλούκα της Φενέρμπαχτσε), ο πιο γνωστός, έμπειρος και… γηραιότερος παίκτης της «επίσημης αγαπημένης» στα παιχνίδια του δεύτερου «παράθυρου» είναι ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο Καρδιτσιώτης διεθνής σέντερ, όπως και στο πρώτο «παράθυρο», ταξίδεψε από την Κίνα για να προσφέρει την εμπειρία του στην εθνική ανδρών. Τέσσερις νέοι παίκτες, οι Λούντζης, Χαραλαμπόπουλος, Κασελάκης και Μποχωρίδης, μπήκαν εν συγκρίσει με τους δύο πρώτους αγώνες.

Αποχώρησε για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας μίας διάτασης στην αριστερή του ποδοκνημική, ο Αντώνης Κόνιαρης από την προπόνηση της εθνικής την Τετάρτη (21/2). Αμφίβολος παραμένει και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, λόγω του τραυματισμού τους στους κοιλιακούς που τον ταλαιπωρούσε ήδη πριν από τον τελικό Κυπέλλου, Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελλάδα και Εσθονία έχουν αναμετρηθεί σε επίπεδο ανδρών δύο φορές. Συνολικά οι εθνικές ομάδες των δύο χωρών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 20 φορές μέχρι τώρα, ενώ δύο φορές έχουν παίξει και σε 3Χ3. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων ανδρών, οι δύο αναμετρήσεις ήταν στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ Ανδρών 2001. Η ελληνική ομάδα επικράτησε και τις δύο φορές, στο Ταλίν και στην Ξάνθη.

Τι είχε γίνει στους δύο αγώνες:

Ημιτελική Φάση Ευρωμπάσκετ Ανδρών 2001

24/11/1999 Εσθονία-Ελλάδα 59-70 (Ταλίν)
ΕΛΛΑΔΑ (Πετρόπουλος): Καλαϊτζής 12, Λιαδέλης 9, Μπουντούρης 4, Σιγάλας 11, Χατζής, Οικονόμου 15, Ντικούδης 3, Γιαννούλης 10, Παπαδόπουος, Κακιούζης 6

22/11/2000 Ελλάδα-Εσθονία 92-73 (Ξάνθη)

ΕΛΛΑΔΑ (Πετρόπουλος): Καλαϊτζής 2, Χατζηβρέττας 3, Παπαλουκάς 9, Παπανικολάου 15, Σιγάλας 17, Διαμαντόπουλος 14, Οικονόμου 18, Παπαδόπουλος, Ντικούδης 7, Γιαννούλης 7

Το πρόγραμμα των δύο αγώνων της εθνικής για το 2ο «παράθυρο» των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 έχει ως εξής:

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

«Δύο Αοράκια» 18.30 Ελλάδα-Εσθονία

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

«Δύο Αοράκια» 18.00 Ελλάδα-Μεγάλη Βρετανία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης