Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου, στο «ΣΚΡΑΤΣ Hangout» που έγινε για πρώτη φορά στο επίσημο κανάλι της ΟΠΑΠ στο YouTube. Ο «V-Span» αναφέρθηκε στους δύο στόχους που έχουν απομείνει στους «ερυθρόλευκους» και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

«Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Ποτέ δεν μπορείς να πεις από πριν πως θα εξελιχθεί η χρονιά. Έχουμε συνηθίσει σε διάφορες περιπτώσεις να παίζουμε την πλάτη στον τοίχο. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπογράφει κανείς. Έχουμε ακόμα πιθανότητες και ελπίδες για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Ο καθένας έχει καταλάβει την κρισιμότητα των αγώνων που ακολουθούν και καλώς ή κακώς δεν ήθελε κανείς να είμαστε εδώ. Θα μπορούσε να μην ήταν η κατάσταση στα χέρια μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι και η ομάδα δουλεύει σωστά. Απομένει να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, καθώς πρέπει να παλέψουμε για να πάρουμε την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης», είπε αρχικά και ρωτήθηκε αν η ομάδα έχει επηρεαστεί από τους τραυματισμούς ή τις πολλές προσθήκες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σίγουρα είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς με σοβαρότερους του Πάτρικ και Ματ που είναι βασικά κομμάτια της ομάδας. Είμαστε Ολυμπιακός και δεν πρέπει να ψάχνουμε για δικαιολογίες. Στον αθλητισμό δεν υπάρχει γιατί. Άλλες φορές είσαι επιτυχημένος κι άλλες όχι. Καμία φορά θες και την τύχη με το μέρος σου. Αυτά θα τα αναλύσουμε στο τέλος της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή είμαστε στους δύο στόχους ακόμη μέσα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αν ψάχνουμε να βρούμε τι έγινε, δείχνει μία ομάδα που δεν είναι ενωμένη. Οι οικογένειες μένουν ενωμένες και κάνουν απολογισμούς στο τέλος. Ξέρουμε που είμαστε και ποια φανέλα φοράμε και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε. Αυτή η ομάδα είχε χρόνια να φέρει επιτυχίες και την έχουμε κάνει πρώτη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όλοι μιλούν για τον Ολυμπιακό. Να κρατάμε την ομάδα ψηλά και να κάνουμε τον κόσμο υπερήφανο είναι ο στόχος μας».

Για τη βία υπογράμμισε: «Το λέμε τόσα χρόνια αλλά δεν γίνεται τίποτα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά κρούσματα βίας και μεγαλώνουν συνεχώς. Αυτό είναι θέμα της πολιτείας όμως. Εμείς δίνουμε το παράδειγμα στο γήπεδο. Οι παίκτες ό,τι έχουν να χωρίσουν είναι για 40 λεπτά. Ο καθένας σέβεται και τιμά τη φανέλα της ομάδας του. Θέλω να κερδίζω κι αν όχι την επόμενη φορά. Εκεί σταματάμε. Μιλάμε για αθλητισμό, σπορ και όχι για βία. Θέλω να συλλυπηθώ για όλα αυτά που έγιναν στις Βρυξέλλες. Πονάει η καρδιά σου όταν βλέπεις κάτι τέτοιο και εύχομαι -αν και είναι δύσκολο- να σταματήσουν αυτά κάποτε».

Στη συνέχεια μίλησε για τη διαφορετική νοοτροπία σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναφορικά με την απαξίωση: «Αυτό δεν είναι μόνο στο εξωτερικό. Πολύς κόσμος το καταλαβαίνει και αναγνωρίζει τη μεγάλη προσφορά του καθενός. Δίνουμε αξία σε μία μικρή μάζα ανθρώπων που τα λέει αυτά. Στον αθλητισμό δεν γίνεται συνέχεια να πετυχαίνεις. Αυτά που έχει ζήσει η ομάδα είναι ανεπανάληπτα που θα μείνουν χαραγμένα σε όλους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε την παράδοση αυτή. Άλλες φορές θα τα καταφέρνουμε κι άλλες όχι. Φοράμε τη φανέλα του Ολυμπιακού και θέλουμε να την τιμάμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη δήλωση του Παπαλουκά, πως δεν έχουν εκτιμηθεί αρκετά οι Σπανούλης και Διαμαντίδης, σχολίασε: «Δεν θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου. Ο κόσμος είναι αυτός που κρίνει. Απλώς όπως για το Θοδωρή και το Δημήτρη έχουμε στην Ελλάδα μία τάση να αναπολούμε τα πράγματα όταν τα έχουμε χάσει. Είμαι πολύ χαρούμενος από την αγάπη και την κρίση του κόσμου, πάντα θα υπάρχει μία μερίδα που δεν θα είναι ευχαριστημένη. Κοιτάω να παίζω μπάσκετ και να μιλάω στο γήπεδο και να νικάει η ομάδα μου. Δεν μπορώ να επηρεάσω την κρίση κάποιου».

Στην ερώτηση αν θα διάλεγε να χάσει ο Ολυμπιακός από τη Ρεάλ ή τον Άρη απάντησε: «Μακάρι να μην χάσουμε πουθενά. Γιατί μία ήττα θα μας βγάλει εκτός από έναν από τους στόχους μας. Σίγουρα άμα χάσουμε από τη Ρεάλ μένουμε εκτός Ευρωλίγκας, αλλά από τον Άρη χάνουμε το πλεονέκτημα και όχι το πρωτάθλημα. Δεν μ’ αρέσει να χάνω, ειδικά σε αυτή την περίοδο. Τώρα μου βάζετε δύσκολα».

Στη συνέχεια μίλησε για το πού πηγάζει η αισιοδοξία για την πρόκριση στους «8» της Ευρωλίγκας: «Οι δυσκολίες πάντα υπάρχουν. Το έχουμε κάνει ολόκληρο ζήτημα στον Ολυμπιακό. Θα παλέψουμε στο μεγάλο παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να το κερδίσουμε με τη βοήθεια του κόσμου μας. Είμαι αισιόδοξος γιατί είμαστε ακόμη ζωντανοί και όσο ζεις, ελπίζεις. Η ομάδα αυτή ενώνεται και παίζει δυνατά στα δύσκολα. Οι χρονιές χάνονται ή κερδίζονται στα μεγάλα παιχνίδια. Πιστεύουμε στην ομάδα και στο σύνολο και θα δώσουμε τα πάντα για να πετύχουμε».

Στη ερώτηση για το ποια φετινή ήττα θα ήθελε να παίξει ξανά, είπε: «Η ήττα που κάναμε στο Μπάμπεργκ είναι αυτή που μας πλήγωσε γιατί είχαμε το παιχνίδι στα χέρι μας. Μόνο από την ΤΣΣΚΑ έχασε στην έδρα της η Μπάμπεργκ, γιατί κόντρα στη Ρεάλ είχε αγωνιστεί στη Νυρεμβέργη και όχι στη φυσική της έδρα. Κρατούσαμε την τύχη στα χέρια μας και κάναμε ό,τι δεν έπρεπε. Δουλεύουμε σκληρά και είμαστε αισιόδοξοι και έτσι πιστεύω πως είμαστε δυνατά στο κόλπο της πρόκρισης, ενώ δεν θέλουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη».

Για τις δηλώσεις περί άμυνας και την αντιμετώπιση των διαιτητών από Περάσοβιτς και Ιτούδη: «Δεν είναι ωραίο αυτό, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Εγώ παίζω μπάσκετ και απαντούν άλλοι που είναι στην ομάδα γι’ αυτά τα θέματα. Εμείς πρέπει να παίζουμε μπάσκετ και να είμαστε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας».

Για το δύσκολο καλεντάρι: «Είναι απάνθρωπο αυτό που γίνεται. Βλέπουμε τους παίκτες στις ΗΠΑ να ξεκουράζονται πέντε μήνες. Αυτό το πληρώνουν οι ομάδες και οι παίκτες με τραυματισμούς. Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ και πρέπει κάτι να γίνει. Είναι πρωταγωνιστές και πρέπει να είναι φρέσκοι σωματικά και ψυχολογικά».

Για το συμβόλαιό του και τι θα παίξει ρόλο: «Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο τη Ρεάλ. Έχω πει ξανά πως μακάρι να υπάρχει για ακόμη φορά συνεργασία με την ομάδα, με σωστές αποφάσεις από μένα και τη διοίκηση και να μείνω. Έχω καλές σχέσεις με όλους εδώ. Εύχομαι να μείνω και να κλείσω την καριέρα μου εδώ».

Για τη δική του απόσυρση και πως τη φαντάζεται και για το εάν περιμένει χειροκρότημα στο ΟΑΚΑ: «Δεν ονειρεύομαι ένα χειροκρότημα στο ΟΑΚΑ (γέλια). Το θέμα είναι ότι και ο Κόμπι και ο Δημήτρης αξίζουν όλες τι τιμές που τους αποδίδονται γιατί έχουν προσφέρει στο παγκόσμιο μπάσκετ. Δεν το σκέφτομαι αυτό. Μόνο το ματς με τη Ρεάλ και πως θα νικήσουμε. Την απόσυρση δεν τη σκέφτομαι ούτε στο κοντινό μέλλον, αλλά μόνο να βοηθώ την ομάδα μου».

Για το αν χρειάζεται το ρόστερ του Ολυμπιακού κι άλλον σκόρερ: «Το κρίνει ο προπονητής και η διοίκηση αυτό. Δεν θέλω να μιλάω για άλλους παίκτες. Αυτή είναι μία κουβέντα που καλό είναι να γίνει το καλοκαίρι. Να στηρίξουμε τους παίκτες που έχει τώρα η ομάδα. Δεν γίνεται κάθε χρονιά να τα πετυχαίνουμε όλα. Να πιστεύουμε στην ομάδα και να έχει κορμό. Για παράδειγμα, οι Σπερς πήραν πρωτάθλημα το 2007 και μετά το 2013. Όταν έρχεται η αποτυχία δεν πρέπει να χαλάει όλη η ομάδα. Θα πρέπει να συνεχίζει στο ίδιο πλάνο για να πετυχαίνει στη συνέχεια».

Για το αν υπάρχει ίντριγκα για το ματς με τη Ρεάλ: «Με τη Ρεάλ έχουμε να παίξουμε έναν ακόμη τελικό στο ΣΕΦ. Σίγουρα με ιντριγκάρει και όπως και κάθε παίκτη και φίλαθλο της ομάδας. Είναι ένας μεγάλος αγώνας απέναντι τους πρωταθλητές Ευρώπης. Θέλουν και οι δύο ομάδες τη νίκη. Η ομάδα θα προετοιμαστεί κατάλληλα και θα είμαστε έτοιμοι για να πάρουμε τη νίκη».

Για το τι θα πει στους συμπαίκτες του: «Τα έχουμε πει ήδη. Είμαστε Ολυμπιακός, είμαστε μία ομάδα που έχει παίξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τρεις τελικούς και έχει πάρει τους δύο. Γιατί όχι άλλη μία φορά να κάνουμε κάτι μαγικό και κάτι ωραίο που θα γράψουμε νέες σελίδες στην ιστορία του Ολυμπιακού; Θα δώσουμε τα πάντα, ακόμη και τη ψυχή μας γι’ αυτό».

Για το ποιο ελληνόπουλο είναι ο επόμενος ηγέτης του Ολυμπιακού: «Έχει γίνει καραμέλα αυτό στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια. Ο καθένας έχει το δικό του ρόλο. Ο Γιώργος, εγώ, ο Βαγγέλης, ο Ιωάννης… Όλοι έχουν το ρόλο τους και όλοι έχουν τη δική τους μερίδα ευθύνης στην επιτυχία της ομάδας».

Για το ποιες συμβουλές θα έδινε στα νέα παιδιά: «Να δουλεύουν σκληρά. Να μην απογοητεύονται σε άσχημες εμφανίσεις, αλλά και να μην ενθουσιάζονται και να κρατούν μία ισορροπία. Να κρατούν τα όνειρά τους».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ήδη είναι ένα αστέρι στην ομάδα του που μπορεί να αφήσει εποχή στο NBA. Ο χαρακτήρας και η όρεξη για δουλειά είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν και φυσικά τα σωματικά προσόντα και το ταλέντο του. Οι δυνατότητές του δεν έχουν όρια. Είμαστε όλοι υπερήφανοι που ένας Έλληνας κάνει αυτή την πορεία στο NBA».

Για το βάρος της ευθύνης που έχει κόντρα στη Ρεάλ: «Δεν υπάρχει ούτε ευχή ούτε κατάρα. Η δουλειά μου είναι να βοηθάω την ομάδα να νικάει. Αν το κάνω με μηδέν ή με 20 πόντους θα το κάνω. Η δουλειά μου είναι να περάσω τη νοοτροπία νικητή που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Είναι να κάνω αυτά που μου λέει ο προπονητής μου. Άλλες φορές τα καταφέρνεις, κι άλλες όχι. Δεν είσαι Θεός να το κάνεις συνέχεια. Ό,τι έχουμε καταφέρει σε αυτή την ομάδα ανήκει στο παρελθόν και σίγουρα μας βοηθούν για το παρόν».

Για τους Αγγελόπουλους: «Αυτά που έχουμε καταφέρει με τόσο μικρό μπάτζετ είναι απίστευτο. Έχουμε κάνει πράγματα που σίγουρα μας γεμίζουν υπερηφάνεια. Κάθε μέρα παλεύουμε καθημερινά όλοι και αλλάξαμε την κατάσταση στον μπασκετικό Ολυμπιακό. Αυτό φαίνεται και στο εξωτερικό. Ο θαυμασμός και η λατρεία σε όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού. Οι κύριοι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο για την επιτυχία. Είναι ηγέτες και ιδιοκτήτες της ομάδας. Εκείνοι κάνουν τις μεταγραφές και στις δύσκολες εποχές πληρώνουν τους παίκτες της ομάδας. Κάνουν τις υπερβάσεις για την αγάπη τους για την ομάδα που ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Ακόμη και στα άσχημα μας συμπαραστέκονται. Η αγάπη φαίνεται στα δύσκολα και όχι στα εύκολα. Εμείς θα σηκωθούμε πάλι και θα χαρίσουμε νέες χαρές στον κόσμο της ομάδας. Έχουμε ιδιαίτερη σχέση με τους προέδρους και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει το καλοκαίρι».

Για το αν χρωστάει και μία Ευρωλίγκα στην κόρη του: «Μακάρι να γίνει για να είναι και εκείνη ευχαριστημένη. Εύχομαι να έχει υγεία και χαρά. Μας έδωσε χαμόγελο και ευτυχία. Θα κάνω τα πάντα για να κάνω υπερήφανη την οικογένειά μου και όλο τον κόσμο. Θα παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις. Είμαστε μαχητές και στρατιώτες της ομάδας και θέλουμε να φέρνουμε επιτυχίες στην ομάδα».

Για το αν θα γίνει προπονητής: «Προτιμώ να είμαι παίκτης, παρά προπονητής».

Για να καταλήξει ο αρχηγός: «Εμπιστοσύνη και στήριξη στην ομάδα γιατί το αξίζει. Είμαστε οικογένεια και δεν πρέπει να το λέμε μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης