Με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους έσπευσαν να του δηλώσουν τη συμπαράστασή τους, για τον θάνατο του πολυαγαπημένου πατέρα του, Σάββα, ξεκίνησε την ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. «Ώρα για το τελικό σπριντ… στον Μαραθώνιο της Εuroleague», έδωσε εντολή ο προπονητής του Ολυμπιακού, πριν το ματς με την προτελευταία στο βαθμολογικό πίνακα, Μπαρτσελόνα (15/3, 21:00), στο ΣΕΦ. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην αγωνιστεί απέναντι στους Καταλανούς ο Κώστας Παπανικολάου (τενοντίτιδα), «μάλλον θα είναι εκτός!», όπως εξήγησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε αρχικά: «Πρώτα απ? όλα θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσοι μας συμπαραστέκονται στο πένθος μας». Και συνέχισε: «Έχουμε μια δύσκολη αποστολή, γιατί η Μπαρτσελόνα είναι διαφορετική μετά από την αλλαγή προπονητή, στηρίζεται πολύ στην ψυχολογία της πλέον. Έχουν αλλάξει ως προς την ταχύτητα και τη συγκέντρωση. Θα πρέπει να αναχαιτίσουμε το γρήγορο ρυθμό, σε ανοιχτό γήπεδο, αλλά και στο σετ παιχνίδι. Δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει ότι θα απουσιάζουν δυο-τρεις παίκτες της, αφού έχει πλειάδα καλών παικτών που μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά. Από την πλευρά μας, οι παίκτες μου θα πρέπει να τα δώσουν όλα, σε άμυνα και επίθεση, να παλεύουν σε κάθε κατοχή, να παίζουν δυναμικά για 40 λεπτά. Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά από εδώ και πέρα. Εδώ που φτάσαμε, έχει μείνει το τελικό σπριντ. Είχαμε πει πως η Euroleague είναι μαραθώνιος. Φτάνουμε στα τελευταία μέτρα. Ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε το ρυθμό μας και να αρχίσουμε να τρέχουμε πιο γρήγορα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το φορμάρισμα και ντεφορμάρισμα των ομάδων και τη σημασία που παίζει το πότε συμβαίνει αυτό, ο Σφαιρόπουλος είπε: «Έτσι ακριβώς! Δεν είναι θέμα μόνο τακτικής μπάσκετ. Είναι θέμα φορμάρισμα αθλητή και εργομετρικών αποτελεσμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή του. Το να πετύχεις ένα αυτόματο φορμάρισμα μιας ομάδας δεν είναι εύκολο. Εύκολο είναι να λέμε ότι όταν έχεις μεγάλη επιβάρυνση από κούραση ή προπόνηση, δεν φορμαρίζεσαι. Προσπαθούμε να βρούμε καλό ρυθμό και να έχουμε την ομάδα μας στην κορύφωσή της προς το τέλος. Για να μπορέσουμε να τους έχουμε φρέσκους. Όταν είναι, όμως, πολλά τα παιχνίδια και με τους τραυματισμούς που είχαμε εμείς, δεν μπορείς… Ήταν δηλαδή τον Ιανουάριο εκείνη η περίοδος ντεφορμαρίσματος. Πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο σε αυτό που συνέβη σε εμάς τον Ιανουάριο. Δεν το κάναμε επίτηδες δηλαδή για να φορμαριστούμε αργότερα. Εμείς θέλαμε να έχουμε ένα φάσμα διάρκειας καθ? όλη την αγωνιστική περίοδο. Όμως, η κούραση και οι πολλές απουσίες αποδιοργάνωσαν τη χημεία και το φρεσκάρισμα. Δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενοι όλοι αυτοί οι παράγοντες».

Για τα σχήματα με 3 κοντούς που επιλέγει και αποδίδουν, ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε: «Μας έλειπε ο Παπανικολάου. Είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πιο χαμηλά σχήματα. Το ευτυχές είναι πως πρόκειται για παίκτες που μπορούν να παίξουν και οι 3 μαζί. Μας πήγε καλά όλο αυτό το διάστημα που ήμασταν όλοι μαζί. Και οι 3 κοντοί μπορούν να σκοράρουν και να δημιουργήσουν, άρα όποιον αφήσεις αμαρκάριστο είναι εύκολο να εκτελέσει. Αλλά είναι και οι ψηλοί που προσφέρουν. Είμαι ευτυχής που έχω πλούσιο υλικό για να κάνω δοκιμές σχημάτων και προσώπων για το καλύτερο της ομάδας».

Επανερχόμενος στην Μπαρτσελόνα, ο Σφαιρόπουλος εξήγησε πως το γεγονός ότι οι Καταλανοί έχουν μείνει ουσιαστικά εκτός πρόκρισης στα πλέι οφ, είναι επικίνδυνο: «Οι ομάδες αυτές που παίζουν ελεύθερα και δεν έχουν πίεση στόχου, είναι πιο εύκολο να κάνουν μια έκπληξη. Χωρίς πίεση σουτάρουν από τα 9 μέτρα και το βάζουν. Είναι επικίνδυνοι και γι΄ αυτό το λόγο. Έχουν βγει πολλά από τα γκαρντ τους μπροστά. Παίζουν με πολλά pick ‘n roll, ενώ έχουν και τους ψηλούς τους, Οριόλα και Τόμιτς. Πρέπει να παίξουμε δηλαδή καλή προσωπική άμυνα σε κάθε παίκτη, αλλά και ομαδική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος, ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του Παπανικολάου, ο προπονητής του Ολυμπιακού απάντησε: «Θα γίνει ένα τεστ ακόμη από το γιατρό, όταν θα πάμε για την προπόνηση αργότερα, νομίζω πως θα ξέρουμε τα αποτελέσματα. Μάλλον, όμως θα είναι εκτός!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης