Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης καταγγέλει και αποδοκιμάζει τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα Καρσίγιακα-ΠΑΟΚ για το Basketball Champions League, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γεώργιο Βασιλειάδη, τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, τη διοργανώτρια αρχή του CL.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι λίγο πριν το τζάμπολ της συγκεκριμένης αναμέτρησης σήκωσαν πανό στο οποίο απεικονίζονταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Αγια-Σοφιά και ο Κεμάλ Ατατούρκ στο Ρολόι της Σμύρνης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης εκφράζοντας τα αισθήματα, όχι μόνο του κόσμου της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, θεωρεί υποχρέωσή του να καταγγείλει και να αποδοκιμάσει τα απρεπή και αντίθετα με τις αρχές και αξίες που διέπουν το fair play αλλά και το αθλητικό κίνημα, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του αγώνα για το Basketball Champions League, μεταξύ των ομάδων ΠΙΝΑΡ ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ – Π.Α.Ο.Κ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στις 14 Μαρτίου 2018.

Στο κλειστό γήπεδο της ομάδας της Τουρκίας είχε αναρτηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα μεγάλων διαστάσεων πανό με αναπαραστάσεις του Μωάμεθ, του Κεμάλ Ατατούρκ, του ναού της Αγίας Σοφίας και χαρακτηριστικού συμβόλου της πόλης της Σμύρνης, αναμφισβήτητα ακραίου εθνικιστικού χαρακτήρα, που παραπέμπουν σαφώς στις ελληνοτουρκικές διαφορές, με προφανή σκοπό τη δημιουργία εμπρηστικού κλίματος κατά των μελών της ελληνικής αποστολής.

Δυστυχώς και παρά τις διαμαρτυρίες των παραγόντων του Π.Α.Ο.Κ. δεν έγινε η οιαδήποτε ενέργεια για την αφαίρεση του εμπρηστικού πανό, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται βασική αρχή που διέπει το αθλητικό κίνημα, για αποτροπή της εμπλοκής της κάθε μορφής πολιτικής στον αθλητισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αποθαρρυντικό και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικό σε ένα αγώνα διεθνούς εμβέλειας αντί να προάγονται οι διαχρονικές αξίες της ευγενούς άμιλλας, της ισότητας, της φιλίας, της συνεργασίας, της ειρήνης ανά τον κόσμο και της δικαιοσύνης, να λαμβάνουν χώρα τέτοιες διαιρετικές ενέργειες.

Η θέση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης είναι ότι ο διεθνής αθλητισμός ενώνει τους λαούς, ενώ ενέργειες όπως οι παραπάνω δημιουργούν επιθετικότητα, μίσος και διχασμό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης