Ο Μανουέλ Ντα Κόστα θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Τετάρτη (20/6) την εθνική ομάδα του Μαρόκου στη δύσκολη αναμέτρηση του 2ου ομίλου του Μουντιάλ με την Πορτογαλία. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στην απέναντι πλευρά, καθώς έφτασε πολύ κοντά στο να φορέσει τη φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας, της χώρας από την οποία κατάγεται ο πατέρας του. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο 32χρονος σέντερ μπακ να επιλέξει τελικά τη χώρα καταγωγής της μητέρας του και πλέον ετοιμάζεται για ένα «περίεργο» ραντεβού.

Γεννημένος στη Γαλλία, από Πορτογάλο πατέρα και Μαροκινή μητέρα, ο Ντα Κόστα έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Νανσί και τη γειτονική Ζαρβίγ, ενώ σε ηλικία 12 ετών αγωνίστηκε με μία μικτή επίλεκτων της Γαλλίας απέναντι σε αντίστοιχη ομάδα της Ιταλίας. Δεν κλήθηκε ποτέ στις «μικρές» εθνικές ομάδες των «τρικολόρ» και οι Πορτογάλοι «άρπαξαν» την ευκαιρία και τον πήραν στην εθνική ελπίδων, με την οποία αγωνίστηκε το 2006 στο φημισμένο τουρνουά της Τουλόν. Μεταξύ των συμπαικτών του σε εκείνη την ομάδα ήταν ο Ρουί Πατρίσιο, ο Ζοάο Μουτίνιο, ο Μανουέλ Φερνάντες και ο Νάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περίοδο 2006-07, κι ενώ αγωνιζόταν στην Αϊντχόφεν, κλήθηκε από τον Λουίς Σκολάρι στην εθνική ανδρών της Πορτογαλίας, για συνολικά τέσσερα ματς των προκριματικών του EURO 2008. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός δεν τον χρησιμοποίησε όμως καθόλου, ενώ στη συνέχεια η αγωνιστική του αστάθεια και κάποια εξωγηπεδικά προβλήματα, σε συνδυασμό φυσικά με την πληθώρα εναλλακτικών λύσεων που είχαν στην άμυνα οι εκάστοτε προπονητές της Πορτογαλίας, του… έκλεισαν την πόρτα της εθνικής ομάδας.

Κάπως έτσι, οι Μαροκινοί βρήκαν την ευκαιρία και, εκμεταλλευόμενοι την καταγωγή της μητέρας του, τον κάλεσαν το 2014 στην εθνική τους ομάδα. Στις 23 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο Ντα Κόστα αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνές παιχνίδι ανδρών, με αντίπαλο τη Μοζαμβίκη, και «κατοχυρώθηκε» ως Μαροκινός με βάση τους κανόνες της FIFA. Έκτατε έχει καταγράψει 25 συμμετοχές στο συγκρότημα της αφρικανικής χώρας και στη Ρωσία κάνει το ντεμπούτο του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο έμπειρος σέντερ μπακ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να εκπροσωπήσει οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες που είχαν δικαίωμα να τον επιλέξουν και ότι απλά θα αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα που θα τον καλέσει. «Μεγάλωσα βλέποντας τον Λουίς Φίγκο και τον Ρουί Κόστα. Ο Σκολάρι με είχε καλέσει και πίστευε πολύ σ΄εμένα, αλλά μετά από αυτόν δεν με ξανακάλεσαν κι εγώ αποφάσισα να μη σκέφτομαι πια την Πορτογαλία. Η πόρτα έκλεισε», είχε δηλώσει ο Ντα Κόστα στην πορτογαλική εφημερίδα «A Bola» το 2014, χωρίς φυσικά να γνωρίζει ότι θα έρθει η στιγμή να τεθεί αντιμέτωπος με τους Ίβηρες, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης